Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Няколко гледни точки по казуса с „царските имоти“

vraПетър МАРЧЕВ

Фактът: Дворецът „Врана“, където живее Симеон Сакскобургготски, е собственост на държавата. Това реши на първа инстанция Софийски градски съд в края на август.

Гледните точки:

„Има един момент, в който си мислих колко би било грозно да ме принудят, и то при една демократична България, към второ изгнание. Не очаквах и сега си мислех колко години – 75 вече, смея да кажа, че съм полагал усилия да поддържаме и духа, и всичко на българщината в чужбина по време на изгнанието. Частната собственост е нещо, което е неприкосновено, първо. Второ, хората, които са се заели да ме тормозят по този систематичен начин, може би не знаят как сме били възпитавани, родителите ми и дедите ми въобще…”

Симеон Сакскобургготски

„Всички сме свидетели на една срамна картина: от няколко години българската държава съди българския държавен глава – Негово Величество Царя на българите Симеон Втори. Съди го за собствеността върху определени имоти. Думата „срам” е мека. То е позор! Бих отишъл дори още по-далече – това е престъпление срещу държавата. Питам се, никой ли не разбира, че чрез тези съдебни процеси се профанизират сакрални неща? Взривява се авторитета на институциите!“

Пловдивски митрополит Николай

„Последният антимонархически, антисакрален и антидинастически ход на Симеон II беше този: основаване на партия и участие в парламентарни избори в състезание с другите политически партии в Република България. Де факто това означава приемане на сега действащата републиканска конституция и - ipso facto - доброволен отказ от монархическия статут. Отстъпничеството на Симеон II от монархическото поведение и преобразяването му в гражданско напомня - при всички разлики - действията на неговия праотец (прадядо на цар Фердинанд) Орлеанския дук Луи Филип Жозеф. Велик майстор на масонска ложа, той се включва във Френската революция от 1789 г., заседава в Конвента, гласува за обезглавяването на своя братовчед крал Луи ХVI и получава от Комуната гражданското име Philippe Egalite (Филип Равенство) - като символ на скъсването му със стария режим. В 1793 г. гражданинът Филип Егалите е на свой ред обезглавен.

В случая със Симеон Кобургготски цареотстъпничеството е безкръвно. При все това, то би трябвало да потресе всеки истински монархист в България… Но българската Кобургска династия изначално и досега винаги е имала двулично отношение към Православието. Поради своето верско двуличие тя никога не е имала истинска сакралност.

Последният и смъртоносен удар срещу същностната българска монархическа идея беше нанесен от Симеон II. Неговото самоволно отстъпничество е в монархически смисъл по-тежко от обикновената абдикация, при която може да отстъпи само личността, а да се запази институцията. Бившият цар окончателно десакрализира монархическата институцията, гласува собствената си монархическа смърт и собственоръчно самообезглави некоронованата българска монархия.“

Георги Тодоров, православен публицист

„След идването на Сакскобургготски олигарсите на прехода отново станаха публични фигури и започнаха да влизат в парламента. Буквално. Бившият цар опита да назначи за свой съветник генерала от комунистическото разузнаване Бриго Аспарухов. На високи позиции започнаха да се появяват кадри на ДС. За вицепремиер бе избран покойният вече бивш кмет на Русе Димитър Калчев, обвързан с „Мултигруп“. В Правец бе тържествено открит паметник на Тодор Живков. ДПС за първи път влезе официално във властта - тоест, цялата власт бе прехвърлена в ръцете на Ахмед Доган. Делян Пеевски пък застана начело на младежката организация на „царската партия“, а на 21-годишна възраст оглави борда на „Пристанище Варна“. Правителството на Сакскобургготски прие решение за отваряне на проекта „Белене“. И така нататък… Казусът „Врана“ е повод г-н Сакскобургготски да осъзнае ролята си в изграждането на точно такава България, от която сега вече се оплаква.

Иван Бедров, коментатор в DW

Нека продължим отново с думи на дядо Николай Пловдивски: „Ще каже някой, че това /казусът „Врана“/ е личен въпрос. Държавен въпрос е. Винаги съм защитавал Църквата и държавността. В случая защитавам държавността. Цар Симеон Втори, впрочем, също винаги е защитавал основните начала и принципите. Когато носеше отговорността за ръководството на държавата той помогна да се преодолее разкола и да се възстанови единството на Българската Православна Църква. Царят беше единственият държавник, който стоя до мен в манастира „Св. св. Кирик и Юлита”, когато трябваше да се защитят правата на Православната църква върху тази света обител…“

Добре, дядо владика. Вярно е, че по „царско време“ депутатът Борислав Цеков внесе законопроект за вероизповеданията, чрез който бе преодолян разколът. Аз ще добавя и още един факт, който пропуснахте: по време на управлението на Сакскобургготски бе върнат на БПЦ и храм-паметникът „Рождество Христово“ край Шипка. Но… Симеон II не направи най-важното: Не позволи на прогонения от българското училище Бог да се завърне! А това е най-важното за възземане вярата на българския народ, не сте ли съгласен?! Да помислим – какво спря царя да изпълни това основно желание на Св. Синод, а и на вярващия български народ? Има два възможни отговора. Първият – че Симеон II не е искрен в така заявената си вяра. Вторият – че въпреки доброто си желание С.С. е зависим от някакви важни властови центрове /независимо дали се намират в Брюксел, Москва, Вашингтон, Тел Авив или София/, които не му позволяват да се върне Вероучението в училищата ни…

По адрес на „Врана“ - лично аз имам и един унизителен спомен от едно тричасово чакане в затрупаната от снега градина на двореца, но ще го спестя на читателите. Няма как да спестя, обаче факта, че при царското управление, в периода 2002 – 2004 започнаха жестоките криминални обгазявания на Старозагорски регион, в който живеят близо 300 000 души. Тогава бе съсипана селскостопанската продукция, раждаха се ярета-хермафродити, в селищата около полигона „Змейово“ бе регистриран бум от ракови заболявания, детските отделения на болниците бяха пълни с анемични деца… Истината излезе наяве, когато журналистически разследвания доказаха, че виновни за екологичната драма са няколко частни фирми, които незаконно унищожават стари боеприпаси на чужди армии на близкия военен полигон. Тези свинщини бяха реализирани чрез тогавашния военен министър Свинаров, но под патронажа на Негово Величество. Очевидно, в многомилионната мръсна сделка с живота и здравето на хората, бе и тогавашният президент. Който в публичните си изяви се опитваше да отклони вниманието от полигона и да прехвърли вината към ТЕЦ-овете в „Марица Изток“.

Та, за какво си говорехме? Май за някакви принципи?!

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n