Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Първоначално планирали да намажат с отрова бравата на колата му

georgiГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

България ще си спомни за писателя Георги Марков 40 години по-късно – на 10. септември от 18:30 ч. в Нов театър – НДК. Издателство „Сиела”, Фондация „Комунитас” и приятели на Георги Марков организират тематична възпоменателна вечер. 

На 7. септември 1978 г. на моста Ватерло в Лондон е прострелян писателят емигрант Георги Марков. След този трагичен случай, станал известен като „българския чадър“, литературата ни губи един изключителен талант в разцвета на силите си, а България – може би най-авторитетното име на своята емиграция. Като реверанс към творчеството му в навечерието на 40-годишнината от трагичната кончина на твореца дисидент в ново издание с твърди корици излиза „Портретът на моя двойник” – повестта, която редом с „Жените на Варшава” се превръща в едно от върховите постижения на българската белетристика.

„Портретът на моя двойник” е издадена за първи път през 1966 г. и използва езоповски език, за да говори за социалните проблеми на едно общество, което се опитва да си придаде вид на идеално, но всъщност идеалите са само параван за една мръсна игра. В книгата са включени и не по-малко хапливите и изобличаващи повести „Празното пространство” и „Санаториумът на доктор Господов” (историята, даваща основа на пиесата „Да се провреш под дъгата”), които придружават „Портретът на моя двойник” и в първото му издание.

Атентатът с "българския чадър“, обаче, не е първия опит за ликвидирането на писателя дисидент. Брат му Никола, който имал магазин за пощенски марки в Болоня, бил предупреден още през януари 1978 г., че в София са взели решение да убият Георги. Предупреждението дошло от живеещия в Германия емигрант Любен Константинов, когото ДС изнудвала да участва в отравянето на писателя-дисидент.  

Никола се обадил на брат си, за да му съобщи за опасността, но той заявил, че щяло да стане "световен скандал“. Георги сметнал, че режимът в София просто иска да го сплаши, с цел да спре да говори по радио "Свободна Европа“.   Един от плановете за ликвидирането му предвиждал дръжката на вратата на колата му да бъде намазана с токсичен гел, докато е на почивка на остров Сардиния. Този заговор се провалил, тъй като агентите, наблюдаващи писателя, осъзнали, че жена му или дъщеря му също може да пострадат, изтъква бившият директор по сигурността на "Свободна Европа“ Ричард Къмингс.  

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n