Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Президентът и военният министър удостоиха първия форум на запасното войнство

specГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„За мен е чест да бъда на този празник сред хората, които възпитаваха поколения българи как честно и самоотвержено се служи на Отечеството. За мен всеки, който е носил униформа, е служил на Майка България.“

С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна днес, 15. септември, към участниците в първия Национален събор на запасното воинство, който се проведе в Казанлък. В откриването участваха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, народни представители, кметът на община Казанлък, висши офицери от БА, представители на Министерството на вътрешните работи, ветерани, членове на военнопатриотичните организации и много граждани.

В обръщението си към участниците в събора министърът на отбраната се извини за вземаните през годините неправилни политически решения в областта на отбраната. „Докато аз съм министър на отбраната, в лицето на военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната, вие ще имате хората, които ще се опитват да решават проблемите“, категоричен беше министър Каракачанов. Той награди с юбилейни медали „100 години Първа световна война“ генерал-майор о. з. Димитър Бояджиев, бригаден генерал о. з. Янко Янев, майор о. з. Стефко Михайлов, майор о. з. Евгени Пейчев и старшина о. з. Методи Глишков.

В проявата днес се включиха военнослужещи от Специалните сили, които демонстрираха бойни техники и елементи от изпълнявани от тях операции.

Вчера в Казанлък се състоя и конференция на тема "Ролята на доброволната служба в армията и службата в резерва". По времена нейната работа изкристализираха идеите за преосмисляне системата за попълване на Въоръжените сили и техния резерв с личен състав, като се използват и възможностите за доброволна служба. Наред с това да се проведе референдум и бъде върната задължителната наборна военна служба. Конференцията бе организирана от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – най-масовата военно-патриотична организация у нас, в която членуват около 22 000 души.

На пресконференция председателят на съюза генерал о.з. Златан Стойков се обяви за Закон за запасното войнство, какъвто България няма. Наред със СОСЗР у нас има общо 46 сродни военно-патриотични организации. „Ние работим за това да имаме съвместна дейност, а впоследствие и да се обединим", каза още ген. о.з. Златан Стойков.

Целите на събора са да популяризира армейската служба и да оздрави живата връзка на запасните с народа, според организаторите му.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n