Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

44-годишният юрист привлякъл непълнолетни в безумното си начинание

rojjГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Съдът в Пловдив решава дали да изпълни искането на прокуратурата и да постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” и за четиримата обирджии, нахлули в Роженския манастир, вързали свещеник

и започнали да копаят в стена на храма. Сред четиримата арестувани има двама непълнолетни, трети малко над пълнолетие, а четвъртият е 44-годишният адвокат С. Матеев. Прокурори от родния му град Сандански присъстват на делото, а негов защитник е благоевградският му колега Пенко Ненов. Адвокат Матеев е човекът дал идея за престъплението, стана ясно от думите на прокурора. Освен тримата, които са участвали заедно с Матеев в обира на манастира, има още двама души, за които се събират доказателства и е възможно също да бъдат обвинени.

Младежите твърдят, че адвокат С. Матеев е дал идеята за престъплението, казал им е, че има лесен начин да се сдобият с пари, дал им е тиксо, с което да завържат свещеника и ги е инструктирал да откраднат телефона му както и камерите за външно наблюдение. Адвокат Матеев е единственият от четиримата, който криел своята самоличност – в чантата му е намерена шапка с прорези, използвана от него като маска. При обиска в дома на адвоката са открити пистолет и табели за автомобили, обявени за издирване. Неговото обяснение било, че ги намерил случайно в парка като се разхождал. Пред съда, който трябва да определи мярката за неотклонение, Матеев представил рецептурни книжки на своите родители и ТЕЛК-ово решение на своя тъст, който бил с ампутиран крак и той се грижел за него. Прибавил и студентска книжка на дъщеря си, която следва втори курс. Прокуратурата иска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” и за четиримата обвиняеми, макар че двама от тях са непълнолетни и по принцип такова решение се прилага рядко. Аргументът е, че престъплението е с висока обществена опасност. Става дума за умишлено престъпление – обир в съучастие. Няколко пъти извършителите са ходили да оглеждат светата обител преди да пристъпят към действие на 18. септември.

Във връзка с извършеното посегателство в храм „Св. Успение Богородично“ в Роженския манастир - недвижима културна ценност от национално значение - специалисти от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ са направили оглед на място. Установено е, че е извършена умишлена повреда на културна ценност. Частично е избит прозоречен отвор при абсидното стенно пространство на храма. Прозорецът е зазидан още през втората половина на 19. век и вътрешната страна на абсидното пространство е била изписана, като е запазена в сравнително добро състояние и до днес. Поради голямата дебелина на стената на храма, вандалите не са достигнали вътрешната страна на зида и не са засегнали мазилката и изключително ценния живописен слой.

 

----------------------------------------------------------

Бел. ред. В новината е използвана и информация на БГНЕС

 

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n