Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Борисов се срещна с грузинския премиер в Ню Йорк

gruzГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

България е един от най-активните поддръжници на европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия, като ще продължим да ви оказваме последователна подкрепа в процеса на политическо асоцииране и икономическа

интеграция с Европейския съюз. С тези думи българският министър-председател Бойко Борисов се обърна към премиера на Грузия Мамука Бахтадзе. Двамата проведоха двустранна среща в Ню Йорк, където водената от премиера Борисов българска делегация ще участва в 73-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации.

„За нас изпълнението на Споразумението на Грузия с ЕС за задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия (СЗВЗСТ) е нова рамка и възможност за развитие на експортния потенциал на двете страни“, посочи Бойко Борисов.

По думите на премиера Борисов, българското правителство има интерес за развитието на морските превози между двете страни. Ще продължим да участваме активно в консултациите по създаването на нов мултимодален транспортен коридор „Персийски залив - Черно море” от Иран до България и Гърция, както и по развитието на Транскаспийския международен транспортен маршрут – през Варна и Бургас към Грузия, Азербайджан, Казахстан и Китай, или т. нар. „Нов път на коприната“.

Бойко Борисов отбеляза, че Грузия е стратегически партньор на ЕС по отношение на повишаването на сигурността на енергийните доставки, диверсификацията на маршрутите и източниците на доставки на газ за Европа и България. „България има силен интерес от изграждането на Южния газов коридор“, категоричен бе Борисов.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n