Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Милен Врабевски е спонсор на изданието, разказващо истинската ни история

irtoryГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Образователното издание „Моята България” разказва истинската история на страната. Това каза председателят на фондация „Българска памет” д-р Милен Врабевски, който е един от инициаторите за създаването на книгата.

„През годините видяхме, че липсва учебник, който безпристрастно и достатъчно толерантно, и интелигентно да представя българската история такава каквато е. За да играе ролята на обединител на нацията. Историята не ни прави велики, тя ни прави реалисти. Учим се от грешките на предците си, но се гордеем и с големите им постижения“, заяви д-р Врабевски. По този начин израстваме с идеята, че сме част от една велика история и това ни дава повод да се гордеем, което пък е в основата един индивид да бъде успешен. Това е формулата за успеха на едно общество. Ако младите хора обичат родината си и са готови да оставят енергията си в нея, а не да търсят спасение в чужбина имаме нова форма за прогрес на обществото – това твърди доказаният патриот.

Изданието е плод на двугодишен труд и е подходящо както за деца от 4. – 7. клас, така и за техните родители, баби и дядовци. В него наред с основните моменти от историята на България са включени и по-малко известни събития и личности, които макар и да не са били водачи, са спомогнали за величието на страната ни. „Моята България” може би ще разгневи казионните историци, но това е истината и е крайно време тя вече да се знае от хората.

„Нашата цел не е да създаваме дискомфорт. Нашата цел е децата ни да растат с ясното убеждение, че независимо от всички компромиси, правени през годините с истинността на историята, която са учили, истината рано или късно изплува. И вярваме, че това е изплуването ѝ в момента, защото трябва да скъсаме с тоталитаризма, т.е. не може да живеем в лъжа и страх. Един такъв учебник ти дава свободата, а тя връща вярата в хората и ги превръща в свободни”, подчерта учредителят на фондация „Българска памет“.

Д-р Врабевски обеща, че ще бъдат раздадени безплатно 10 000 бройки от книгата, а на пазара ще бъдат пуснати 2000 копия, като набраните средства от тях ще отидат за издаването на следващия том на учебника, който ще бъде много по-подробен и ще обхваща децата на възраст от 13 - 18 години. Изданието „Моята България” ще бъде достъпно и в интернет на страницата moyata.bg, от където ще може да се чете или да бъде изтеглено напълно безплатно. По този начин до него ще имат достъп и учителите от българските училища в чужбина.

Проф. Пламен Павлов, който е един от авторите на образователното издание, сподели, че се е получил един хармоничен разказ за българската история, който е освободен от крайности и пристрастия, и максимално е олекотен от страна на тежката фактология. „Не беше никак лесно да представим цялата история на България от дълбока древност до днес на 107 страници. Добре е илюстриран. В него има теми за млади и не за толкова млади – Волжка България, българите-мюсюлмани, българските общности в чужбина, мястото на жената в историята, такива теми, които на други места са игнорирани. Разглеждаме и комунистическия режим и посткомунистическия период”, каза проф. Павлов.

 

--------------------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n