Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Над 40 нови български филми очакват оценката на жури и публика

irinaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес се открива кино-фестивалът на българското игрално кино „Златна роза“ във Варна. Публиката ще види над 40 нови филма в двете програми. Конкурсът включва 17 пълнометражни и 21 късометражни филма, завършени след последното издание на фестивала. За наградите в пълнометражното кино ще се състезават първичният „Възвишение“ на Виктор Божинов, нежният „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, семейният „Смарт Коледа“ на Мария Веселинова, международно отличеният „Ага“ на Милко Лазаров, „Кораб в стая“ на Любомир Младенов, копродукцията „Чудо“ на Егле Вертелите. Пет премиери ще видим на „Златна роза“ - „Мълчанието на сестра ми...“ на Киран Коларов, дебюта на Надежда Косева „Ирина“, новите филми на Костадин Бонев„Далеч от брега“, „Времето е наше (Разруха)“ на Петър Попзлатев и „Живи комини“ на Радослав Спасов. В конкурса участват още боксофис хитът „Привличане“ и „Нокаут или всичко, което тя написа“ на Ники Илиев, два филма на Максим Генчев – драмата „Преглед на вътрешните пространства“ и тийнеджърския „Смартфонът беглец“, „Трансгресия“ на Вал Тодоров. Интересен акцент в програмата е омнибусът „8 минути и 19 секунди“ по разкази на Георги Господинов. Късометражната конкурсна програма представя най-доброто и обещаващото от българското късо кино.

Две международни журита ще оценяват конкурсната програма в двете категории. Петчленното жури на пълнометражната програма е с председател актрисата и режисьор Диана Добрева, а четиричленното късометражно жури ще се председателства от писателя и сценарист Алек Попов. В паралелния Балкански фокус ще бъдат представени 7 хитови филма от Македония, Косово, Турция, Румъния, Черна гора и Сърбия. Официалното откриване е днес, 27 септември от 19 ч. с македонската комедия „Тайната съставка“ на Гьорче Ставрески. Тази година наградите ще бъдат повече, подготвени са много странични събития и партита.

Акцент - един от очакваните пълнометражни игрални дебюти в новото българско кино – „Ирина“ на режисьорката Надежда Косева е на път към своята среща и с международната фестивална публика. След участието си в „Златна роза“, филмът ще има международна премиера в основния конкурс на 34-ия международен кинофестивал във Варшава, един от 15-те фестивали от т.нар. категория „А“, сред които са Кан, Берлин, Венеция, Карлови Вари, Москва.

Ирина живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът ѝ е осакатен в злополука, а тя - уволнена от работа. За да спаси семейството си, Ирина решава да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора срещу заплащане. Постепенно тя ще открие какво значи да обичаш и да прощаваш… Сценарият е дело на Светослав Овчаров, Боян Вулетич и Надежда Косева.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n