Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Тази година романът на Господинов излезе и в Турция, Хърватска, Гърция и Полша

fizГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Fizica de la tristeza – така звучи на испански заглавието на известния роман на Георги Господинов. Той излезе преди броени дни в издателство Fulgencio Pimentel. Преводът е дело на живеещата в Мадрид антроположка

и изследователка на Амазония Мария Вутова, съвместно с испанския писател Андре Барба. Романът беше представен преди броени дни в Tipos infames, една от най-популярните книжарници в централен Мадрид. За книгата говори Маркос Торенте, една от звездите на испанската литература днес, познат и на българския читател. През 2014 г. Торенте и Господинов бяха финалисти на голямата литературна награда Премио Стрега Еуропео. Тогава испанският писател спечели надпреварата с един глас. Торенте говори за силата на личната история във „Физика на тъгата”, за новия поглед към Минотавъра и тъгата, за ролята на детето в книгата и силата на гласа, който разказва.

И още - престижното списание за култура Ел Културал, притурка на едни от най-големите испански вестници El Mundo/Ел Мундо, излезе с водещо интервю с Господинов.

„До днес името на Господинов вероятно е било малко познато на испанския читател, но това е нещо, което трябва да се промени, и то съвсем скоро... пише Ел Културал. Това е един лабиринтен роман, който разказва всичко за всеки от нас”.

Георги Господинов представи романа си и в Сеговия, на известния Hay Festival. Испанските вестници писаха, че именно българският писател е голямото откритие на фестивала тази година. Вестник La Vanguardia сравни писането на Господинов с играта на най-известния българин там, Стоичков. Един от най-влиятелните културни сайтове Yorokobu написа, че това е „неустоим роман, пълен с непредвидими врати и коридори, с прекрасни и изобретателни истории, които не можеш да изоставиш...”

Да припомним, че тази година „Физика на тъгата” докосна и сърцата на читателите в Турция, Хърватска, Гърция и Полша. Испанският се оказа 15-ия по ред език, на който излиза романът.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n