Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ефрейтор Крум Хаджипетков с уникален изстрел на 1,5 км

krumГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Легендарният Вилхелм Тел може да си хапва пасти, докато гледа как един български рейнджър прострелва със снайпера си от 800 метра портокал точно в средата! С рекорд за най-далечен точен изстрел български

снайперист изуми колегите си от НАТО на състезание в Германия. Ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков порази от разстояние километър и половина мишена с размери 50 см х 1 м, като преди това разгря с 21 км крос с пълно бойно снаряжение /25 кг на гърба/ и се упражни в стрелба на по-къси дистанции. Той служи в Отделение за управление на Първа механизирана рота в 31-ви механизиран батальон – Хасково, при Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.

На стрелковия полигон в Хасково ефрейторът тренира с оръжия, които са на въоръжение в Българската армия. На състезанието в Германия Хаджипетков стреля и с чуждо оръжие. Българският снайперист започва от най-късата дистанция – на разстояние 106 м, където вкарва три куршума в една дупка – набити един в друг. Това според закона на балистиката по принцип се води, че е невъзможно. На 252 м вкарва три куршума в площ колкото монета от десет стотинки. На 500 м уцелва топче за тенис на маса. От 800 м прострелва портокал точно в центъра. Над 1 км стреля по стандартна мишена. Уникалното при изстрела му на 1,5 км е, че той стреля с пушка, подпряна на раницата му, и с една ръка.

В състезанието, което е специално за военни снайперисти от страните от НАТО, участват 19 нации. От България участват общо четирима души, които представят Българската армия. Това са два тима от един отбор – двама снайперисти и двама наблюдатели.

„За мен лично беше много важно да се опитам да постигна максимално далекобоен изстрел, за който в България нямаме условия да го реализирам нито като въоръжение и екипировка, нито като полигон. Така реших да стрелям по мишена, която е на 1,5 км. Стреляха още американци, холандци, финландци... Но само аз обаче успях да уцеля мишената на това разстояние“, не крие задоволството си 39-годишният ефрейтор Крум Хаджипетков.

 

 

   Fluida

   Lema BG


 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax