Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Министерството на културата ускорява процедурата за даване такъв статут на монумента на връх Хаджи Димитър

chiГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Зам.-министърът на културата Румен Димитров потвърди, че процедурата за даване на статут на паметник на културата на монумента на връх Хаджи Димитър ще бъде ускорена. Това стана ясно по време на мисия за паметника,

проведена от 26 до 28 септември от европейски експерти от Европа Ностра, водещата организация за културно наследство в Европа, и Института към Европейската инвестиционна банка (ИЕИБ). Сградата беше включена от Европа Ностра и ИЕИБ сред 7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа за 2018 година. Номинацията беше направена от фондация „Проект Бузлуджа“, представлявана от арх. Дора Иванова, която ръководи инициативата за опазване на паметника от 2015 г. насам. Основните резултати и препоръки от мисията ще бъдат публикувани под формата на доклад в края на годината.

Европейската делегация от специалисти по културното наследство и финансите проведоха продуктивни срещи с национални и местни представители на властта, включително със зам. министър-председателя Валери Симеонов, зам.-министъра на културата Румен Димитров и областния управител на Стара Загора - Гергана Микова. Ето и имената на тримата европейските експерти: арх. Греъм Бел - проектен мениджър и преподавател от Великобритания, Лоран Леви-Строс - д-р по социология от Франция и инж. Марио Аймери - проф. по инфраструктурно планиране и икономика от Испания. Те се срещнаха също с архитекта на паметника арх. Георги Стоилов. Всека една от страните обеща своето пълно съдействие за опазването на монумента Бузлуджа.

При инспектирането на сградата експертите бяха удивени от изключителната модерна архитектура, която е от европейско значение, и бяха шокирани от нейното окаяно състояние. Делегатите се впечатлиха от творческите умения, използвани за създаването на паметника, и майсторската изработка на мозайките и мраморните покрития, както и от природната красота на мястото. Експертите оцениха Бузлуджа като част от колективната памет на България и на Европа, поради което нейното опазване е от европейско значение. Мнението на експертите е, че паметникът трябва да бъде опазен и използван за културни и образователни дейности, за да се превърне в място за събирания и събития, свързани с историята и изкуството.

Европейските делегати препоръчаха предприемане на спешни мерки за спиране на разрухата чрез финансиране от Европейските структурни фондове. Условие за това е сградата да има статут на паметник на културата, което трябва да се случи в най-скоро време. Паралелно с провеждането на тези процедури трябва да се направят предварителните проучвания като архитектурно заснемане и конструктивно обследване. Областният управител Г. Микова съобщи, че Унивеситетът по архитектура, строителство и геодезия ще извърши необходимите дейности безвъзмездно.

 

 

   Fluida

   Lema BG


 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax