Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Св. Синод и политиците стигнаха до консенсус относно промените в Закона за вероизповеданията

bbpnГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес премиерът Бойко Борисов гостува в Светия Синод, за да бъдат изгладени противоречията, които предизвикаха предложените промени в Закона за вероизповеданията. Да припомним, че вчера Синодът на БПЦ излезе с остра позиция

срещу намеренията да бъдат контролирани от държавата даренията и дарителите на различните вероизповедания у нас. На срещата са били обсъждани основните точки, по които Св. Синод има съображения относно законопроектите. От страна на политически партии там бяха Цветан Цветанов от ГЕРБ, Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“, Йордан Цонев от ДПС, както и директорът на дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов. Премиерът Борисов изрази желанието си законопроектът да бъде прецизиран и да не създава конфликт между Църквата и държавата.

„Срещата между Синода на Българската православна църква, премиера и депутатите от парламентарните групи, които са вносители на закона премина в много добър тон. Законът е човешко творение и винаги може да има някои пропуски, така че намерихме консенсусно решение. Надяваме се нашите бележки да бъда взети предвид“, каза за медиите след срещата западно и средноевропейският митрополит Антоний.

Първоначално намеренията на вносителите на промените в Закона за вероизповеданията са били да се ограничи възможността за външно финансиране на евентуални радикални ислямски общности и групировки у нас. В крайна сметка, по думите на премиера духовниците на традиционните вероизповедания у нас ще получават заплати, сравними с тези на учителите. На срещата е договорено обща комисия да проследи работата по законопроекта в парламентарните комисии.

В края на срещата патриарх Неофит е подарил на премиера Бойко Борисов икона на св. Климент Охридски с пожеланието богодаруваният и благодатен български светец да се моли, закриля и дава мъдрост и сили както на премиера, така и на неговия дом.

 

 

sa

 

   Fluida

lo

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n