Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

2 години като за начало, заради Мерцедес на стойност 1 млн. лева

gruyГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Никола Груевски влиза в затвора за 2 години! Присъдата е потвърдена от Апелативния съд и е окончателна. Груевски управлява еднолично Македония в продължение на десет години от 2006 до 2016 г. Неговото управление

беше белязано от масово подслушване и преследване на политическите противници, изолация на Македония от международната общност и съседите, цензура върху медиите и антиквизация, а също така корупция.

Груевски беше изправен пред съда по така нареченото дело „Танк“. Той е оказал влияние върху своите подчинени за закупуването на супер скъпата лимузина Мерцедес за около 600 хиляди долара, което възмути македонското общество. Лекият автомобил беше споменат в една от „бомбите“, т.е. записаните телефонни разговори, чрез които сегашният премиер Зоран Заев запозна преди две години македонската общественост с безобразията, вършени по време на управлението на Никола Груевски. В един от разговорите с тогавашния министър Гордана Янкуловска Груевски казва: “Искам да бъде последен модел - Full Mercedes“. На задните седалки искам да има екрани за малките. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да "разиграем", че става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР”, казва Груевски.

Груйо, както е известен сред опонентите си и народа, съвсем очевидно танцуваше по свирките на Белград и Москва, чиято цел е Македония да не бъде допусната в НАТО. По време на авторитарния му режим, българите в Македония бяха преследвани при всяко открито заявяване на тяхното българско самосъзнание. Такъв е случаят и с Мирослав Ризински, който бе вкаран в затвора с милиционерски хватки – подхвърляйки на масата му в едно заведение плик с пари. Македонските българи бяха уволнявани от държавна работа, преследвани бяха и техните близки. По македонските телевизии съвсем доскоро се въртяха филми за „зверствата“ на „бугарските фашистички окупатори“.

Върхът на сладоледа бе кървавият 27 април 2017, когато сърбите чрез своите марионетки от партията на Груйо организираха вандалски погром срещу парламента и се опитаха да убият Зоран Заев и други политици, „вражески“ на партията ВМРО-Валево.

Така че, ако Заев реши да действа последователно, двугодишната присъда на Груйо може да му се стори само нежна увертюра. Защото запознати твърдят, че Никола Груевски би могъл да получи обща кумулативна присъда от близо 40 години затвор по всички обвинения. Други наблюдатели допускат, че присъдата на Груйо би могла да бъде предмет на пазарлък: ако ДПМНЕ даде 9 депутатски гласа за постигане на нужното мнозинство от 2/3 за промяна на името на републиката, присъдата му ще бъде минимизирана. 

Бъдещето ще покаже кой е бил прав.

 

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n