Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Припомни акад. Георги Марков по повод 100 години от края на Първата световна

marГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

На 1. октомври 1915 година България обявява война на Сърбия и така влиза в Първата световна война. Политикът Александър Малинов тогава е в опозиция; но той прави следното знаменателно изказване: „На днешната дата е редно всички българи

да свием партийните си знамена, за да застанем под националния трикольор!“ По повод 100 години от края на войната, в Казанлък гостува акад. Георги Марков. Видният историк припомни думите на Ал. Малинов, припомняйки нуждата от подобно единомислие и днес, в мирното битие на държавата ни.

И преди 103 години в българското общество се чуват трезви гласове, които посочват очевидната истина – макар немската армия да е била най-силна по онова време, тя не би могла да спечели война, насочена срещу потенциала на останалия свят. Великобритания кани страната ни в Антантата, като ни обещава Източна Тракия до линията Мидия – Енос. И нищо в западно направление, тъй като Сърбия и Гърция са техни съюзници. Но българското сърце и българската душа живеят с тегобите на поробените ни братя в Македония, попаднала под ново робство. Така България прави своя драматичен избор. Той е направен не в съответствие с разума, а въпреки него. Това е изборът на сърцето. И той е трагичен, защото е предварително обречен. Но пък е честен!

По думите на акад. Марков, българската историческа наука е длъжник на Първата световна война и българското участие в нея. Обяснението – по време на комунизма това е тема-табу; защото ние, българите, сме воювали против своите освободители, и дори сме ги победили!

Същата „мярка“ на полит-коректност се наблюдава и сега, когато автоцензурата на много медии, фондации и научни институции не допуска да бъдат изречени исторически истини по адрес на сегашните ни Големи братя. „Синдромът на сателита трябва да бъде преодолян, Историята като наука трябва да бъде независима от политиката“, подчерта в заключение акад. Марков. Неговото гостуване в Града на розите бе организирано от двата исторически музея – ИМ „Искра“ и НПМ „Шипка – Бузлуджа“. Няколко дни преди това в Казанлък бяха представени при подчертан интерес първите две части на документалната филмова поредица „Помни войната 1915 – 1918“.

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n