Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

СГП внесе в съда обвинителен акт срещу генералния директор на Агенцията

makГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийска градски съд /СГС/ обвинителен акт срещу Максим Минчев - генерален директор на Българска телеграфна агенция от 2003 година за сключване на неизгодна сделка.

Минчев е предаден на съд, затова че в периода от 8.02.2016 г. до 10.01.2017 г. в София, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки и от това са произлезли значителни вреди за БТА в общ размер 93 584,64.

Предмет на сделките било предоставяне на реклама и информационни услуги от страна на БТА срещу извършена услуга за нуждите на агенцията - предоставяне на трапезна вода на цени, надвишаващи средните пазарни в пъти. При избора на доставчик на минералната вода не били прилагани обективни критерии, които да обосноват вземане на пазарноориентирано управленско решение във финансов интерес за Агенцията. Не било осъществено проучване на пазара, и не били провеждани обществени поръчки, въпреки наличието на предпоставките за това. Спрямо Максим Минчев е определена мярка „подписка“. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от една до шест години „лишаване от свобода“, като съдът може да постанови лишаване от право да се заема определена обществена или държавна длъжност. Според колеги журналисти, тази неособено сериозно звучаща „водна афера“ подсказва, че Максим, който миналата есен бе преизбран за нов 5-годишен мандат начело на БТА, вероятно волно или неволно е настъпил „мина“, т.е. някого, който е близо до властта.

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n