Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Златният венец повлече след себе си второ уникално антично съкровище

dansГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

При спецоперация на служители на ГДБОП и Специализираната прокуратура в района на Симеоновград на бял свят излезе второ златно-сребърно съкровище. В рамките на три дни е осъществено непрекъснато претърсване, проведено съвместно от агенти на ГДБОП,

разследващи полицаи, следовател, служители от РУ-Симеоновград и жандармерия, в присъствието на археолози от НАИМ. В двора на изследвания имот – къща с парцел, в многобройни тайници, на дълбочина от 60-80 см са открити съдове с над 1500 метални предмета, видимо сребърни и златни. Предметите са били много добре консервирани и укрити по такъв начин , че да бъде затруднено откриването им с металдетектор. Според първоначалния анализ и оценка на археолозите, те представляват културно-исторически ценности. Предстоят експертизи, по които в момента в НАИМ работят над 40 специалисти. Има вероятност операцията да се окаже най-голямата в този сегмент на правоохранителната дейност, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Да припомним, че преди десет дни антимафиотите вкараха в капан банда от четирима търговци на антики. Подставено лице се опита да „купи“ от тях античен златен триумфален венец, оценен на 2 млн. евро, плюс други ценни артефакти. Бяха задържани Д. Андинов, П. Влаев, А. Ивов и Н. Добчев, като последният е агент на ДАНС. Останалите трима задържани са криминално проявени, но не за иманярска дейност. Пред разследващите задържаните заявиха, че те са изработили златния венец, като след това изкуствено са го състарили с помощта на киселина. Очаква се в разследването да бъдат използвани най-модерни методи за датировка, чрез използването на радиоактивни изотопи.

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n