Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Украинският режисьор получи отличието на ЕП за свобода на мисълта

olegГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Украинският филмов режисьор Олег Сенцов, който излежава политическа присъда в руски затвор, е носителят на тазгодишната награда „Сахаров“. Отличието се присъжда от Европейския парламент за свобода на мисълта.

Той е удостоен с този приз заради своя кураж и решителност, заяви председателят на институцията Антонио Таяни.

Номинацията на 42-годишния Олег Сенцов, издигната от Европейската народна партия, получи подкрепата на либералите и консерваторите сред евродепутатите. Така той изпревари убедително другия основен кандидат за наградата „Сахаров“ – групата от неправителствени организации, която подпомага мигрантите в Средиземно море.

През 2015 Москва осъди Сенцов на 20 години затвор. Руското правосъдие го обвини в терористична дейност и по-конкретно, че е подготвял атентати на Кримския полуостров година по-рано. За Украйна и Запада обаче той е политически затворник.

Украинският режисьор се превърна в символ на борбата за освобождаване на политическите затворници в Русия и по целия свят. „Удостоявайки го с отличието, Европейският парламент изразява солидарността си към него и каузата му и заявява, че Олег Сенцов трябва незабавно да бъде освободен от затвора“, заяви А. Таяни.

Макар и зад решетките, режисьорът не спира дейността си. Само преди дни той прекрати 140-дневната си гладна стачка заради влошеното си здравословно състояние. Заедно с това Сенцов пише сценарий за филм, в който описва живота си, включително престоя си в затвора.

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n