Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

След комсомолския кадър Николай остават разкостени предприятия

banГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Семейство Баневи са били арестувани днес в Париж. Двамата съпрузи са били издирвани от българските власти, като е била издадена и международна заповед за арест. За това съобщиха от националното радио.

Днес, 26. октомври, следователи от отдел „Следствен“ на Специализирана прокуратура са започнали и процесуално-следствени действия на адреси в София и страната - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321, ал.6, чл. 255, 253, 212 и 203 от Наказателния кодекс. Разследването е свързано с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД. Единият от членовете от НК е за неплащане на данъчни задължение в големи размери.

Да припомним, че възходът на някогашния комсомолски секретар и син на най-младия ятак - Николай Банев - започна от масовата приватизация и неговия фонд „АКБ Форес“. Чрез фонда Банев придобива дялове в дружества като "Декотекс" - Сливен, "Елма" - Троян, "Изида", "Полимери" – Девня, ТЕЦ-Казанлък и други. С „Декотекс” е свързан един от най-големите съдебни скандали у нас, предизвикал и намесата на САЩ – американски инвеститор бе прецакан от българските съдружници, делът му бе взет чрез машинации в съда. Въпреки усилията на тогавашния US посланик у нас Ейвис Боулън, американецът така и си остава с пръст в устата. По-късно Банев увеличи участието си в девненския завод, като купи от Агенцията за приватизация 24% срещу 13 млн. долара, а после се оказа, че в сметките на "Полимери" са го чакали 6 млн. долара. Приватизира и курорта "Русалка". „Бизнесменът“ съсипа по-голямата част от тези предприятия, като „Елма“, Завода за металорежещи машини в Харманли, ТЕЦ-а в Казанлък, чийто разкостен скелет днес е обиталище на прилепи…

 

 

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n