Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

В ансамбъл „Перуника“ от Стокхолм пеят само професионалистки

swedГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Оркестърът за народна музика на БНР ще представи проекта си „Вокално-инструментални картини“ на 1. ноември в Първо студио на Българското национално радио. Специален гост ще бъде женският вокален ансамбъл „Перуника“ от Стокхолм с диригент Михаил Делчев.

„Перуника“ привлича вниманието на ценителите на хоровото изкуство със забележителните си концерти из цяла Швеция. В ансамбъла пеят хористки с музикално образование, които изпълняват блестящо български народни песни, без да говорят български език. Създаден през есента на 2014 г., „Перуника“ бързо става популярен в Швеция, участва в две поредни издания на Вечери на културата в Стокхолм и в проекти със световноизвестни артисти. През юни 2017 г. „Перуника“ е почетен гост на Международния фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик. В репертоара на хора са произведения от Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Иван Спасов и Георги Андреев.

Основател и диригент на "Перуника“ е българинът Михаил Делчев. Възпитаник на проф. Васил Арнаудов в Българската държавна консерватория, той от десетилетия живее и работи в Дания, където създава и дирижира три датски женски хора за български фолклор и преподава български песенен и инструментален фолклор. В Швеция Михаил Делчев създава и дирижира вокален ансамбъл „Перуника“, който софийската публика ще чуе в Първо студио на БНР в Деня на народните будители.

 per

 

 

 

 

 

 

sa

 

   Fluida

lo

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n