Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Арестуваха 16 души за трафик на антики и печат на фалшиви долари

dolГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Организирана престъпна група за трафик на културни ценности е разбита при международна операция. Действията са осъществени съвместно от властите в България и Испания с подкрепата на координационния център на Евроджъст.

В хода на действията на територията на двете държави са задържани общо 13 български граждани (четирима в България и деветима в Испания), претърсени са над 20 адреса. От организираната престъпна група са иззети 30 600 предмета – монети, украшения и други, представляващи културно-исторически ценности.

Втората акция - при операция на ГД „Борба с организираната престъпност“ и Специализираната прокуратура са задържани трима души, занимавали се с подготовка и изготвяне на неистински доларови банкноти. На 2 ноември при претърсвания във Варна са установени няколко адреса, на които са съхранявани машини, мастила и други материали, необходими за изготвянето на фалшификатите. Намерени и иззети са отпечатани и подготвени в различна степен на завършеност банкноти само в номинал от 100 щатски долара, като общият сбор възлиза на над 1 350 000 долара. Мастилата, използвани за изготвяне на банкнотите, имитират магнитно мастило, което позволява банкнотата да бъде трудно различаваща се от истинската при проверка.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n