Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ако не е кьорфишек, това ще бъде сериозен изпит за демократизма на Орбан

budГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Бившият македонски премиер Никола Груевски, който от вчера е обявен за общодържавно издирване, е избягал в Унгария! "През последните няколко дни получих безкрайно много заплахи за живота

ми. В момента се намирам в Будапеща и тук потърсих политическо убежище от унгарските власти. Винаги ще остана верен на каузата на Македония и никога няма да отстъпя от нея", написа той преди малко в собствения си профил във "Фейсбук". В момента властите в Скопие проверяват дали това е истинският профил на Груевски в социалната мрежа.

"Все още не знаем дали става въпрос за бягство. Трябва да разберем и да се убедим, че Груевски е извън страната." Това заяви македонският премиер Зоран Заев по повод написаното в социалните мрежи. "Без заповед за арест силите на реда нямаха право да предприемат каквито и да са действия за нарушаване на неговата свобода и движение, включително и да го следят. За подобно нещо трябва да има съдебно решение", каза още Зоран Заев. Той заяви, че не може да каже кой носи вина за случилото се. А вътрешният министър Оливер Спасовски попита защо съдът не е наложил мярка задържане под стража. В момента се извършва пълна проверка на всички автомобили и има засилено полицейско присъствие на изхода от Скопие и всички гранични пунктове. Груевски получи две години ефективна присъда по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за над 650 000 евро, докато беше премиер.

Изненадващ момент в цялата тази бъркотия, която изглежда забавна отстрани, е обстоятелството, че Груйо не се е покрил в Сърбия, която очевидно даваше тон на неговата политика. А и не е член на ЕС… Остава да видим как демократът Орбан ще мотивира даването на убежище на един „криминалец“, както в Македония наричат престъпниците.

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n