Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Младата художничка Михаела Дановска твори в Париж

odaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Ода Жон… Ода Жон? Само допреди седмица никой не бе чувал името на неизвестната художничка, но днес цяла България говори за нея. Зад този артистичен псевдоним се крие младата българка Михаела Дановска, която

показа, че е усвоила перфектно маркетинговото изкуство на Запада.

Нейната изложба „Сърцевина“ бе открита на 22. ноември в Националната художествена галерия. Това, което може да се каже от прима виста за нейните голямоформатни маслени платна е, че те имат шокиращ публиката ефект, с условно казано вегански послания. Но това, което скандализира гостите на вернисажа /а по-късно и масовата българска аудитория/, бе коктейлът-хепънинг. На дълги маси бяха „сервирани“ голи женски тела, покрити с резени колбаси! Посланието е лесно за разчитане – че женската плът се е превърнала в обект на консумация.

И така, скандалът се разрасна дотам - определени „фактори“ да поискат от министъра на културата уволнението на директора на НХГ – Яра Бубнова.

„Няма да върна цензурата в България. - отговори министърът на културата Боил Банов. - Цензурата в изкуството изчезна от времето на социализма. Ако сега санкционирам директор, или художник, или артист за това, че е изявил себе си – означава да влезем в аналите на европейската история и да върнем един феномен.“

Михаела напуска София като 12-годишно момиче, после учи в Академията на Дюселдорф. Нейният съпруг - известен немски художник, който вече не е между живите - ѝ дава този артистичен псевдоним. Повече от 10 години художничката живее и твори в Париж.

odd

                                                      Скандалният коктейл

  

   

 

   Fluida

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n