Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Много нови старт-ъп компании, добри специалисти, благоприятна данъчна политика

sfГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Много нови стартъп компании, добри специалисти, благоприятна данъчна политика: България неслучайно е наричана Силициевата долина на Източна Европа. Анджела Иванова работи в малко фотостудио, към което има

и печатница. Именно тук нейната приятелка Гергана Станчева, която е илюстраторка, печата своите произведения. Гергана и Анджела имали една обща идея – да издадат детска книжка. Само че проектът се оказал по-труден за изпълнение. „Искахме книгата да е изцяло биоразградима, да не използваме никакви токсични материали. Но се оказа, че за ламинирането няма такива разградими материали.„ – споделят момичетата.

Така двете, заедно с техен приятел, основали своята фирма „Ламон“, която използва разградим на 100 % биополимер. Междувременно, в София са основани много старт-ъп фирми с европейско финансиране по различни програми. Често те се подслоняват в споделени работни пространства. София често е наричана Силициевата долина на Източна Европа – и това не е никак произволно, защото тук възможностите са наистина големи. В България има много талантливи програмисти, затова и много чужди фирми откриват тук свои представителства. Освен това, нашите заплати и данъчната политика са много конкурентноспособни. Над 20 % от основаващите старт-ъп компании в България са жени, като Гергана и Анджела. Догодина те смятат да излязат и на европейския пазар със своя нов продукт.

---------------------------------------------------------

Бел. ред. Публикацията е по материали на DW

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n