Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Американският самолет е екипиран с най-модерни оръжия

ffГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„При окончателен избор на офертата за изтребител F-16 Блок 70 на "Локхийд Мартин" българските военновъздушни сили ще бъдат оперативно съвместими с НАТО за десетилетия напред.“ Това се посочва в

изявление на "Локхийд", разпратено до медиите днес, 2. януари. От компанията посочват, че изтребителят F-16 Блок 70, избран от България, е носител на най-модерните технологии и капацитет от 4-то поколение, които са на въоръжение в НАТО.

Ф-16 отговаря идеално на потребностите на българската национална отбрана и ще е гаранция, че военновъздушните сили ще използват най-модерния изтребител от 4. поколение. Технологиите на този самолет са тествани, доказани и вече са в употреба на модернизираните F-16, които летят в Югоизточна Азия.

Според Джeймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на F-16" в "Локхийд Мартин", изтребителят е екипиран с модерни оръжия и ще даде много повече, отколкото обикновена охрана на въздушното пространство.

F-16 Блок 70 разполага с многоцелеви радар (AESA), базиран на технология, използван във F-22 и F-35. Радарът може да проследява 20 отделни цели едновременно и има обхват от над 160 морски мили срещу наземни цели, значително повече от другите изтребители от четвърто поколение.

Офертата включва и пълен пакет с обучение за пилоти и наземни екипи, логистика, помощно оборудване и оръжия за всички оперативни нужди, което означава, че няма абсолютно никакви скрити разходи, уверяват още от американската компания и допълват, че на страната ни няма да се налага да придобива каквито и да било допълнителни оръжия чрез отделни договори с трети страни или лицензи от правителства за интегрирането и използването им.

"България, която напредва в процеса на придобиване на F-16 Блок 70, може да бъде уверена, че ще разполага с доказана, усъвършенствана и модерна система изтребители, която ще гарантира десетилетия на оперативна съвместимост в рамките на конфигурация от стотици самолети, споделяна от военновъздушните сили на много страни от НАТО," посочва още Робинсън.

Около 700 изтребители F-16 са част от военновъздушните сили на 10 държави-членки на НАТО в Европа. Миналия месец Гърция потвърди, че ще модернизира 84 от по-ранното си поколение изтребители F-16 до стандарт Viper, който е подобен на новия блок 70, избран от България.

Производството на F-16 блок 70 за Бахрейн и Словакия ще започне в новия завод в Грийнвил, щата Южна Каролина. Това е и мястото, където ще бъдат произведени самолетите за България.

Lockheed Martin потвърждава ангажимента си за програма, която ще донесе икономически и индустриални ползи за България. Компанията, която има клиенти в повече от 50 страни по света, разбира важността на партньорството и ще работи с правителствата на САЩ и България за идентифициране на възможности за намаляване на разходите за F-16 блок 70, докато трае процесът по придобиване на изтребителите.

В същото време и от СААБ, които произвеждат "Грипен", изпратиха своя позиция, в която заявяват, че фирмата не прилага корупционни практики.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n