Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Религиозните хора са и по-щастливи от нерелигиозните

krustГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Хората, които са активни в религиозния обществен живот, са склонни да бъдат по-щастливи и повече граждански ангажирани, отколкото невярващите или неактивни

членове на религиозни групи - това се твърди в анализ на американския център за изследвания „Pew Research“. Религиозно активните хора също са склонни по-малко да пушат и да употребяват по-малко алкохол. Много предишни проучвания откриват положителни връзки между религията и здравето в Съединените щати. Проучванията показват, например, че американците, които редовно посещават религиозни служби, живеят по-дълго.

Разделяйки хората на три категории, проучването се стреми да изолира дали религиозната принадлежност или религиозното участие - или и двете - не са свързани с щастието, здравето и гражданската ангажираност. Трите категории са: „Активно религиозни“, съставена от хора, които се идентифицират с религиозна група и казват, че посещават църковни служби поне веднъж месечно (наричат се „активни“); „Неактивно религиозни“, определени като тези, които претендират за религиозна идентичност, но посещават служби по-рядко (наричани още „неактивни“); и “Религиозно несвързани” хора, които не се идентифицират с никаква организирана религия (наричани “нерелигиозни”). Този анализ установява, че в САЩ и много други страни по света редовното участие в религиозна общност очевидно е свързано с по-високи нива на щастие и гражданска ангажираност (по-конкретно - гласуване на избори и присъединяване към общностни групи или други доброволни организации). Това може да подскаже, че обществата с намаляващи нива на религиозна ангажираност, като България, могат да бъдат изложени на риск от спад в личното и обществено благополучие.

Каквото и да е обяснението, повече от 1/3 от активно религиозните американци (36%) се описват като много щастливи, в сравнение със само една четвърт от атеистите. В 12 други страни вярващите са по-щастливи от невярващите и в 9 от страните активните във вярата си са по-щастливи от неактивните религиозно. Мексико е страната, в която има най-много щастливи активно вярващи хора – 71%. Беларус пък е страната с най-малко щастливи хора като цяло. Сред изследваните страни има и примери за обратната тенденция - в България и Словения за щастливци се декларират 22% от безбожниците, в сравнение с 18% щастливи от активно вярващите.

В девет от 19-те страни с налични данни, като САЩ, Великобритания и Австралия, активно религиозните хора са по-малко склонни да пият алкохол няколко пъти седмично. Връзката на религията със здравето е по-ясна, когато става дума за тютюнопушенето: активно религиозните са по-малко склонни да заявят, че пушат в 17 от 19 страни, включително САЩ, Русия и Германия. Ако не друго, хората, които не са активно религиозни, са по-склонни да спортуват няколко пъти седмично. В много икономически развити страни делът на атеистите бързо нараства, докато делът на неактивните религиозни хора намалява. В Китай делът на невярващите е цели 89% срещу само 8% активно религиозни хора, но това е обяснимо за социалистическа страна с атеистична идеология. В Южна Африка активно вярващите са най-много – 68%, а невярващите са само 18%. Анализираните страни са предимно с християнско мнозинство в Европа и Америка, въпреки че анализът включва също и няколко африкански и азиатски страни, като Южна Африка, Южна Корея и Япония.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n