Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Посланикът на САЩ отговаря на неудобни въпроси

fvfГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Предлаганият от САЩ на България военен изтребител F-16 е оборудван с техника, която позволява да бъде спасен пилотът, ако изпадне в безсъзнание. Това поясни в

интервю за btv посланикът на САЩ в София Ерик Рубин. По думите му въпросният модел, за който Народното събрание даде мандат на правителството да преговаря, е най-добрият за нуждите и изискванията на България.

 "F-16v Block 70, които България ще може да купи, ако завършим успешно преговорите, са много по-добри от F-16 в щатските Военновъздушни сили. Те имат способности, включително способности за спасяване на пилота, ако изпадне в безсъзнание по време на полета, способности за авионика и комуникации, които са последен модел", каза дипломатът. Помолен да коментира твърдения, че моделът не е виждан да лети, каза: "Причината да не го виждате да лети е, че България купува най-новата версия на F-16. Вече редица други държави са ги поръчали, включително Словакия в ЕС и много други по света. Това е нова поточна линия в Южна Каролина, но се изгражда, ще бъде завършена скоро. Това е най-доброто от своето поколение изтребители и въпросът ми би бил: "Защо да не получи България най-доброто?".

 Рубин каза, че окончателната ценова оферта ще отговаря на разбиранията на САЩ за финансовите и оперативни нужди на България, както и на ограниченията, на които е подложена. "Истина е, че първоначалната цена ще бъде сравнително по-висока от тази за другите изтребители, които се предлагат," заяви дипломатът, но добави: Готови сме да променим окончателното предложение за договора, включително и финансовата страна. Това ще е тема на преговори и ще работим на светло за споразумение, което да отговаря на нуждите и изискванията на България". По думите му да се съди по първоначалната цена е погрешно, а окончателната ще включва поредица параметри, включително поддръжка, обучение, инфраструктура и отношения със САЩ занапред.

 "Другите конкурентни изтребители в някои случаи дори нямат въоръжение. Те са самолети за разглеждане, за туризъм, които може да бъдат надградени с покупката на оръжия и авионика, както и друго оборудване от САЩ на търговска база. В крайна сметка тези разходи може би ще бъдат по-високи от цената на F-16. Погрешно е да се съди по първоначалната цена, без да се вземат предвид всички тези фактори", коментира американският посланик.

В отговор на въпрос дипломатът увери, че не е имало нито натиск, нито лобизъм преди парламентът да вземе решение и да възложи на правителството да започне преговори. "Правителството на САЩ участва, според нас е добра идея правителствата да преговарят за тези продажби заедно с фирмите, защото правителствата имат отношения, което гарантира, че интересът на всички ще бъде опазен. Това не е обикновена търговска транзакция, всъщност не е поначало търговска сделка, а стратегическо решение от страна на България за модернизиране на армията", каза американският дипломат.

--------------------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на тази информация е в Информационния център на МО

 

 

 

 

 

   Fluida

   Lema BG


 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax