Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Задържани са директорът и служители на Регионална дирекция „Автомобилна администрация” 

DansГБ

На 23 октомври в Плевен при специализирана операция на звеното за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС, съвместно с органи на МВР, са задържани 7 лица за срок от 24 часа по ЗДАНС.

Шест от задържаните лица са служители на Регионалната дирекция „Автомобилна администрация“ (РД АА) – Плевен, сред които и директорът. Седмият, който е криминално проявен, е изпълнявал ролята на посредник между служителите на РД АА и фирми, обект на контрол. При извършените процесуално-следствени действия (претърсване, изземване, лични обиски, снемане на свидетелски показания) е установено, че някои от държавните служители на РД АА са изнудвали транспортни фирми, от които са изисквали плащане на „месечен абонамент” и са настоявали извършването на годишните технически прегледи да става в точно определен пункт. Т.нар. такса „спокойствие“ е била изисквана и от собственици на транспортни фирми и техни представители. Служителите на РД АА са търгували и с издаване на лицензи за управление на МПС. До момента установеният брой на фирмите, обект на изнудване, е над 10. Претърсени са служебни помещения в сградата на РД АА, пункт за извършване на годишни технически прегледи, адреси, офиси, жилища и автомобили.

Осъществената операция е третата на звеното за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС след създаването му през юни 2014 г. Целта на структурата е да координира и подпомага работата по противодействието на корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности в изпълнителната власт за постигане на по-голяма ефективност и бързина при предварителните проверки и досъдебни производства.

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n