Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Такава е позицията на анализатора Илиян Василев

avtГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Илиян Василев е бивш посланик на България в Москва. От 2015 той е в забранителния списък за влизане в Русия, издаден от властите в Кремъл. Член е на УС на Центъра за балкански и черноморски изследвания, почетен

председател на Българския икономически форум. Политически анализатор и блогър. Илиян Василев говори за евентуалните акценти в разговорите между Борисов и Медведев, които са останали вън от светлината на прожекторите.

„От гледна точка на съдържанието на тази визита - тя е изключително доминирана от енергийната тема и проекта "Турски поток", или "Борисов поток", както аз го наричам, защото той навлиза в последната си фаза. "Булгартрансгаз" обяви рестарта на търга, който ще завърши на 6. март, а на 7. март ще се отварят офертите. И тъй като всички знаят, че този търг е формален /в руските медии излязоха сведения, че вече е определена компанията, тя даже беше посочена - ТМК/ сега по време на тази визита се уточняваха детайлите, да няма някакви разминавания. И най-вече начинът, по който руската страна индиректно трябва да осигури финансирането на строителството, защото България не може сама да намери тези 1,4 млрд. евро, които трябва да вложи.“

Василев допуска, че по време на руската визита е отделено време и на ремонта на наша бойна техника от руски компании, изобщо това са части от тъй нареченото балансиране на Борисов - за всеки да има по нещо, на едните - самолети, на другите - ремонти. Трябва да се наблюдава дали ще се окаже вярна информацията, която изтече, че Министерството на икономиката се е съгласило да разгледа въпроса за военните лицензи на СССР, които сега се представят от Русия. Анализаторът подчертава своя скептицизъм, че истинското съдържание на тези разговори едва ли ще бъде направено достояние на обществеността.

„Изобщо много скрити неща има в този проект – „Борисов поток“ - и аз силно се съмнявам, че той ще се реализира. Нещата си вървят, докато не стане ясно, че този проект е над възможностите на България, защото засяга критични геополитически баланси, а на всичкото отгоре е икономически неизгоден, защото просто никоя банка няма да се съгласи да го финансира“, коментира специалистът по българо-руските взаимоотношения.

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n