Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Опитните ни пилоти ще се обучават една година на американските самолети

fffГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Логично е да се очаква до края на юли да има подписан договор, който да влезе в парламента за ратификация, смята министърът на отбраната Красимир

Каракачанов. Все още не са определени пилотите, които ще се обучават на самолетите Ф-16,заяви той по време на изслушването в Комисията по отбрана.

Преговорите със САЩ по проекта за придобиване на основен боен самолет са започнали. Другата част трябва да се свърши от министерствата на икономиката и финансите. Става дума за индустриалното сътрудничество, сроковете и начина на плащане. Нашата позиция, посочи министърът, е максимална част от поддръжката на самолетите да се извършва в България.

Конгресът на САЩ трябва да реши до каква сума американското правителство трябва да сключи договор. Обикновено конгресът гласува по-голяма сума, отбеляза министърът. Нашият парламент гласува за 8 изтребителя 1,8 млрд. лв. Министърът няма да се учуди, ако конгресът гласува по-голяма сума, например 2,5 млрд. лв., но, посочи той, това не означава, че такава ще бъде стойността на договора. От този таван на сделката, разбира се надолу, ще започнем преговорите.

Ако преговорите продължават с тази интензивност, до началото на юни Американският конгрес може да гласува това разрешение, прогнозира министърът. Ще ни бъде представен проктодоговор, по който ще коментираме. В този смисъл е логично да се очаква до края на юли да има подписан договор, който да влезе в парламента за ратификация.

Не са определени пилотите, които ще се обучават на самолетите Ф-16, отговори министърът на въпрос на народния представител ген. Симеон Симеонов. По отношение на подготовката във ВВС има проблем с пиропатроните, каза още той. Според него, ако до края на май няма доставки, ще се наложи сваляне от Су-25 за нуждите на МиГ-29. Тук не ставало въпрос за много пари, а за бързина на самите доставки. Започнала е работа и за осигуряване на доставки от друга страна, за да не сме зависими и за да не се попречи на подготовката. Що отнася до възстановяване на Висшето военновъздушно училище, се работи, отговори министърът на въпрос на народния представител Милен Михов.

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n