Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Австралийският социопат, разстрелял 50 мюсюлмани, е бил на пътуване из Балканите

zahГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

28-годишният австралиец Брентън Тарант, който разстреля днес близо 50 мюсюлмани в 2 новозеландски джамии и рани мнозина, е посещавал исторически места в България през

2018 година. Но няма данни за терористична дейност и връзки у нас. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след извънредна среща с премиера.

Това разследване се наложи, след като на някои пълнители за автомата на Тарант се видяха изписани локациите „Шипченски проход 1877“ и „Булаир 1913“. Нашите спецчасти са в непрекъснат контакт с колегите си в САЩ, Нова Зеландия, ОАЕ и балканските държави. Цацаров разкри, че Брентън Тарант е посетил Балканския регион през 2016 година. Пътувал е с автобус до Сърбия, Черна гора. Босна, Хърватска. В периода 9-15 ноември 2018 година е влязъл в България през Летище София с полет от Дубай. На 10 ноември наема автомобил и е посетил исторически места в Дряново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Банско. На 15 ноември заминава за Букурещ, където отново наема автомобил до Унгария. Проверяват се кредитни карти, за да се провери пълният маршрут на стрелеца.

„Осъждаме всеки такъв акт и не желаем нападението в Нова Зеландия да бъде свързано с България и българската история. Ние сме толерантен народ”, коментира външният министър Екатерина Захариева.

От своя страна главният секретар на МВР Младен Маринов уточни, че главната задача е да се установи дали Тарант е имал контакти с български граждани или такива, които са го съпровождали. „Предстои тази вечер да получим допълнителна информация с оглед на личността на извършителите и да извършим проверка дали и те също са пребивавали на територията на България. Но това зависи от информацията, която ще ни подават колегите от Нова Зеландия“, допълни Маринов.

Премиерът Борисов свика на спешна среща в Министерски съвет всички ръководители на българските служби за сигурност заради двойния атентат срещу джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, при който загинаха 49 души и над 20 бяха ранени. По информация на българското посолство в Австралия, акредитирано и за Нова Зеландия, няма данни за пострадали български граждани при терористичния акт.

Нападателят е изписал автомата и боеприпасите си с дати на исторически събития и имена на личности, свързани с историята, включително и българската. Всички те са свързани с войни между християни и мюсюлмани. Разчитат се и имената на Фружин и на цар Константин II Асен. Има и множество надписи на сръбски и немски език. Преди да открие стрелбата, атентаторът е публикувал свой манифест в Туитър. Неговото заглавие е “Великата замяна” и представлява 37 страници, в които стрелецът обяснява мотивите си.

--------------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n