Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Историческа монография доказва, че Кубратова и Аспарухова България са една и съща държава

kubГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Една новоизлязла книга - „Българската монархия 632–765“ на Петър Николов-Зиков – доказва, че българската държава е по-стара с около 50 години. Монографията проследява еволюцията на политическата идеология,

владетелската титулатура, институциите и царските инсигнии от VII в. в подкрепа на тезата, че България е една от най-старите държави в Европа. Според Николов, Кубратова и Аспарухова България са една и съща държава, а 681 г. е просто годината, през която е сключен един мирен договор. Затова истинското начало на българската държавност не е 681, а 632 година.

„Българската история е еволюционна и всеки исторически период е надграждал над предишните и това ясно може да се види през историята на династиите и институциите“, твърди авторът. Любопитното при написването на „Българската монархия 632–765“ е не подборът, а интерпретацията на източниците. Един от акцентите е новият прочит на събитията от 680–681 г., разглеждани от автора в контекста на религиозните борби в ранна Византия. Според него, първите български владетели не са били езичници, както обикновено се приема, но не са били и ортодоксални християни. Звучи сензационно, но най-вероятно и Кубрат, и Аспарух са принадлежали към т.нар. монотелизъм, който Шестият вселенски събор осъжда като ерес.

Петър Николов-Зиков е доктор по история и доцент по политически науки в Нов български университет. В момента е заместник-министър на образованието и науката.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n