Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Надпис на гръцки и български нарича българите „окупатори и фашисти“

kavalaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Читатели на портал „Гласът на България“ съобщават за следния провокационен надпис, поставен в центъра на град Кавала, днес в Северна Гърция. Той е монтиран до един

войнишки паметник, в памет на загиналите през Балканските войни. В надписа на гръцки и на български език се четат следните пасажи:

„С появата на българските окупатори през май 1941 година паметникът е разрушен и изхвърлен… Преподаването на историята предотвратява повтарянето на грешки, учи на благоразумие и хармонично съжителство, напомня глупави и фашистки политики и осъжда категорично иредентистките тенденции... Най-добрият начин да забравим е да помним!“

Но общинските власти в Кавала очевидно забравят и не помнят, че България и Гърция са членки на Евросъюза - един факт, който априори отхвърля наличието на междудържавни проблеми и е гаранция за добросъседство. Още повече, че дебелашкият намек, че тогавашното царство България е било „фашистко“ не отговаря на историческата истина. А тя е такава – фашизъм е имало единствено в Италия в периода след Първата световна война. Царство България никога не е било управлявано от фашистка партия, нещо повече – по време на Втората световна война партиите в България са били забранени и държавата е управлявана от монарха – цар Борис III.

Ако гърците непременно държат да се надпреварваме в играта „Кой е по по най“, ние също бихме могли да поставим на шестте контролно-пропусквателни пункта по една паметна плоча, която да напомня за гръцките безчинства, като опожаряването на българското село Загоричане на църковния празник Благовещение през 1905 година, когато гръцки чети безмилостно избиват над 100 души българи. Или като разрушаването до основи на българския град Кукуш през 1913 година. Или за опита за военна интервенция и окупация на български земи през 1925 година, когато гръцки войски нахлуват в Петричко и организират кланета, пожарища, грабежи, изнасилвания, гаври с беззащитни български жени, деца, бременни и старици… Списъкът е доста дълъг, тъй като има много факти, за които на гърците би им било неприятно да прочетат. Но нали водещата политика в ЕС е добросъседството и трансграничното сътрудничество?!

За финал - редакцията на портал „Гласът на България“ ще направи нужното, за да извести за антибългарската провокация в Кавала българското Министерство на външните работи, за да бъдат предприети нужните мерки.

kava

 

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n