Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Днес израелската космическа сонда „Берешит“ ще кацне на лунната повърхност в Морето на спокойствието

moonГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес се очаква израелската космическа сонда „Берешит“ да кацне на лунната повърхност в Морето на спокойствието. Междувременно апаратът, който от 4 април е в орбита

около естествения земен спътник, изпрати първите изображения на лунната повърхност. Причината за българското вълнение от този факт – Луната е заснета с помощта на 8-мегапикселовата бордова камера от модела Imperx Bobcat B3320C с оптика Ruda, произведена от фирмата на един казанлъчанин. Д-р Петко Динев има богата биография на технократ от най-висока проба. От дълги години живее и работи в американския град Бока Ратон; основател е на фирмата „Imperx“ Inc. със седалище във Флорида и филиали в София и Москва. Предмет на дейност на фирмата е производството на видеокамери с висока разделителна способност. Мозъчният тръст на фирмата е базиран в Бока Ратон, софтуерът за изделията се пише в Москва от специалисти на космическия център „Корольов”, но камерите се сглобяват във филиала на „Imperx” Inc. в София. От българската столица продукцията на „Имперкс” поема към над 1000 известни фирми от 45 страни. Клиенти на казанлъшкия технократ са „Тойота”, „Сони”, „Шарп”, „Панасоник”, „LG”, „Самсунг”, ”Нипон пейпър”, „Сименс”, „Карл Цайс”, „Дженерал Електрик” и много други компании, които използват неговите камери за контрол на качеството на поточните си линии. Освен това, видеотехниката с висока разделителна способност се използва и в космическите спътници на НАСА, както и в безпилотните разузнавателни самолети и в сухопътните и военноморски сили на Пентагона. Камерата Imperx Bobcat B3320C, която днес ще се озове на лунната повърхност, е конструирана така, че да издържа на температури от минус 40 до плюс 85 градуса; тя е устойчива на много силни вибрации и на гравитационни сили 100 пъти по-големи от земното притегляне.

Израел работи по своята космическа програма под девиза „Малка страна, големи мечти“. Сондата „Берешит“ е разработка на организацията SpaceIL, която се поддържа основно от частни инвеститори, като американския магнат Шелдън Аделсон и милиардера Морис Кан. Лунният апарат е висок 1,5 метра и тежи заедно с горивото си 585 кг. Той бе изстрелян на 22 февруари с ракетата-носител „Фолкън 9“ от космодрума на Кейп Канаверъл. Израелската космическа капсула не разполага със специална термо-изолация и модули за охлаждане. Затова прогнозите са, че модулът ще излъчва сигнали от лунната повърхност в продължение на около 2-3 денонощия. След което, в резултат на прегряването, електрониката и батерията ще излязат от строя.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n