Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Според негови близки, Никола Гешев умира чак през 1984 година в Мюнхен

geshГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

На 13 април – рождения ден на Никола Гешев – в Казанлък бе почетена паметта на българския суперполицай. По инициатива на общобългарския комитет „Генерал Иван Вълков“ за участието си в изграждането на българската

демокрация и националната сигурност бяха наградени Васил Пейчев – бивш заместник-началник на РПУ – Казанлък и Владимир Василев – бивш районен прокурор в Града на розите. Двамата получиха специални почетни грамоти и томове от архивите на ДС, издание на Комисията по досиетата. Йордан Маринов припомни заслугите на Н. Гешев, който успява да обезвреди болшевишката агентура на Москва у нас и по трите направления: групата на ген. Заимов, подводничарите на Цвятко Радойнов и ЦК на БРП /комунисти/.

Но нека припомним атрактивната биография на Никола Гешев.Той е роден през 1896 година в семейството на столичния нотариус Христо Гешев и Райна Манолова. Никола е съученик на личния секретар на цар Борис - Станислав Т. Балан и на известния комунистически функционер Трайчо Костов. След гимназията следва две години право в Италия. Като младеж, Гешев се увлича от социалистическите идеи. Даже през 1924 година на погребението на основателя на социал-демократическата партия Димитър Благоев той носи на ръце ковчега на Дядото заедно с Вълко Червенков. Изследователите спорят доколко искрени са били увлеченията на бъдещия полицай по социалдемокрацията, или той просто се е опитвал да се внедри в обществото на социалистите и комунистите.

През 30-те години на ХХ век Никола Гешев се налага като несменяем шеф на полицията в Царство България. Специалисти по темата твърдят, че той е успял да вербува 186 агенти в средите на комунистическата партия, в това число и в ЦК. Поради това на 9 септември 1944 г. Гешев се оказва „най-търсеният човек“ в страната, който знае мръсните тайни на новите властници. На него се приписват думите, че 50 години той ще управлява България.

В семейството на Никола Гешев има национални шампиони по шахмат. Ето защо и супер-полицаят е предвиждал актуалната ситуация с няколко хода напред. Така че нахлуванетото на Съветската армия у нас и идването на власт на „отечественофронтовците“ за него не е било изненада. Заедно с архива на своята агентура, Гешев търси убежище в Истанбул. Факт е, че секретният му архив е попаднал у световноизвестния разузнавач, двойния агент Ким Филби в Истанбул. Топ шпионинът Филби по това време работи тайно за НКВД, като в същото време е и висш служител на британското външно разузнаване. През 1947 г. Филби става представител на британското разузнаване в Истанбул. В една стая на посолството той открива някакъв куфар. На документите са изписани славянски имена. Той снима целия този архив и прехвърля снимките в Москва. Впоследствие и по Би Би Си са упоменати няколко имена, работили за британското разузнаване и за Гешев.

Междувременно, в НРБ витае версия, че Гешев е бил заловен и разстрелян в околностите на Свиленград на 9 септември 1944 година. По-късно Антон Югов признава, че той е измислил историята с убийството на Гешев, за да успокои всички висши партийни функционери, които са имали досег до него, и които били на тръни да не бъдат разкрити. Според изследователите, един от агентурата на Гешев е бил и никому неизвестният по онова време Тодор Живков. Неспазвайки по никакъв начин йерархията в тогавашното МВР, работникът от софийската печатница се оказва начело на паравоенно формирование. В него участват известни главорези като Мирчо Спасов и Лев Главинчев. Тогава без съд и присъда са избити близо 30 000 „бивши“ хора, въз основа на една телеграма на Георги Димитров, изпратена от Москва.

Най-новата и достоверна информация за Никола Гешев излиза наяве, след като неговата пра-племенница Анна Гешева получава достъп до архивите на ДС. От документите става ясно, че агенти на комунистическата Държавна сигурност са душили по следите на топ-полицая в Турция, Бразилия и Канада. В началото на 60-те години те го засичат в САЩ. И нещо за личния живот на прочутия полицай - в началото на полицейската си кариера Гешев се слави като заклет ерген. Единствената голяма любов е колежката му Веселина Добрева. Връзката им се задълбочава през 1936, но двамата се венчават чак през май 1944 година. Как е минал животът на Гешев в изгнание, можем само да гадаем. Но има информация, че той е бил високо ценен от западните разузнавания и при планирането на важни операции са търсели неговите съвети. Според племенницата Анна, животът на Никола Гешев завършва през 1984 година в Мюнхен.

„Всъщност, общоприетото мнение, че Никола Гешев е бил суперполицай, в известна степен е мит, създаден и с помощта на българските болшевики след 1944 година. – казва Васил Барков, режисьорът на новия документален филм „Гешев“. - Струва ми се, че той е бил просто един родолюбив българин, който е ценял държавата и е отстоявал устоите на тогавашна царска България. Един човек, който много е обичал родината си.”

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n