Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Или някой е решил да си купи индулгенции с парите на българския данъкоплатец?

indГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Правителството одобри допълнителни разходи от 866 000 лв. за организирането и провеждането на апостолическото пътуване на Негово Светейшество Папа Франциск в България на 5-7 май.“ Така е записано в

прессъобщението след вчерашното заседание на Министерския съвет. Това изречение поражда най-малко два въпроса. Първо – как е възможно да бъде похарчен този близо милион лева само за два дни? И второ – откъде-накъде духовният водач на римо-католическата ерес трябва да бъде наричан „Негово Светейшество“ в страна като България, в която по конституция традиционното вероизповедание е Източното Православие?

Нека опитаме да си отговорим на първия въпрос /тъй като вторият е риторичен/, пак с помощта на PR-ите на МС. Оказва се, че за Министерството на вътрешните работи са предвидени 77 000 лв., а за Националната служба за охрана - 30 000 лв., тоест 107 000. Очевидно, останалите 759 000 лв. ще бъдат употребени за гергьовденския банкет – със задължителното агнешко /за да се спази българската традиция/, но и с много чер хайвер и френско шампанско /за интернационален лукс/. И все пак, колко черен хайвер може да изяде един човек, дори той да е папа Франциск? Дори в банкета да се включи целия МС и Президентството, барабар със съпругите, съпрузите и децата? Очевидно е, че и най-разточителният банкет не би могъл да струва 700 000 лева. Тогава за какво ще бъде похарчена тази внушителна сума?

Аха! Вероятно за купуването на индулгенции? Вярно е, че всички сме хора и всички грешим. Но някои настояват да поемат историческата си вина само с мезета. Другите пък така се засрамиха от разните гейтове, че им окапаха веждите… Както и да е – темата за греховете е важна и вечна, но хайде всеки да си изкупува греховете със собствени средства, а не с парите на данъкоплатеца!

В края на краищата какво излиза – че едно погалване по главата струва близо милион?! Не е ли малко скъпичко, г-н Премиер?

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n