Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Безценните бижута вероятно са принадлежали на деспотица Марина

marХристо ХРИСТОВ

Сребърни накити с плътен слой златно покритие, принадлежали на аристократка от двора на средновековния крънски деспот Елтимир, ще станат собственост на

казанлъшкия Исторически музей „Искра“, реши състав на Окръжен съд – Стара Загора. Бижутата, които според проф. Николай Овчаров са били от рода на владетелските регалии, бяха намерени в хода на специализирана полицейска операция, при която на 11 ноември 2017 година беше арестуван 58-годишният казанлъчанин В. Велчев. Съкровището и 7 златни монети от царстването на императорите Андроник II и Андроник III (първата половина на ХIV в.) от династията на Палеолозите и Йoaн III Дyкa Вaтaци, yпpaвлявaл Никeйcкaтa импepия в пepиoдa oт 1222 дo 1254 г., били в багажника на джип „Дайхацу Фероза“, собственост на Велчев.

В хода на досъдебното следствие не можа да се установи откъде са били изкопани безценните торква, наушници и колие от корнеол и планински кристали и по какъв път са стигнали до търг на австрийската аукционна къща Rauh gmbh. По думите на подсъдимия Велчев, той получил кутията с бижутата и златните перпери по пощата, изпратил му ги немски гражданин, с когото имали преди това неуредени финансови взаимоотношения. Защитата на подсъдимия пробва да прокара тезата, че съкровището не е от района на Крънското деспотство, а от ареала на Дунавската делта и че артефактите всъщност съвсем легитимно са били продавани на търг в друга страна от ЕС.

Проф. Николай Овчаров е категоричен, че бижутата се родеят с накитите, открити в местността Кастана край Преслав през 1978 г., за които със сигурност се знаело, че са принадлежали на принцеса от Х век. Според него, те са били изработени от квалифициран ювелир, най-вероятно от тогавашната столица на Византия – Константинопол. Първата „заподозряна“ собственичка на тези уникални бижута е деспотица Марина Смилец – съпругата на деспот Елтимир. Нейно изображение като ктитор на Полошкия манастир край град Кавадарци /днес в Северна Македония/ дава представа за нейния външен вид.

В крайна сметка съдът постанови 2-годишна присъда за Велчев, като отложи изпълнението ѝ за срок от 4 години и му наложи парична глоба в размер на 3 000 лв. Накитите и монетите се конфискуват в полза на държавата. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативния съд – Пловдив.

na

 

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n