Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Какво реши световното правителство в сянка? Кой е единственият българин, поканен в Монтрьо?

bildФолкер ВАГЕНЕР

Този клуб съществува от 1954 година, но и до ден-днешен около него витае тайнственост. В швейцарския Монтрьо в началото на месеца се проведе поредната среща на групата "Билдерберг". България също е представена…

Групата "Билдерберг" се среща всяка година на различно място - този път в швейцарския град Монтрьо. Поканени са около 130 участници от 23 държави. Единственият български представител е световноизвестният политолог Иван Кръстев. Сред участниците тази година са личности като Джаред Къшнър, зет и съветник на американския президент Доналд Тръмп, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, холандският премиер Марк Рюте, германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Насаме

Участниците в клуба "Билдерберг" се подчиняват на специални правила. Най-важното от тях се нарича "Chatham House Rule". Това правило, въведено още през 1927 година от Кралския институт за международни връзки, задължава всички членове на клуба да пазят мълчание за съдържанието на разговорите и произнесените слова. Именно поради тази непрозрачност срещата на могъщите всеки път е обект на критики. Организаторите и участниците твърдят на свой ред, че това е рядка възможност да се говори открито пред онези, които взимат важните решения, тъй като медиите не са допуснати да отразяват събитието. Така хората, от които зависи нещо в този свят, си остават помежду си.

Информациите за срещите на клуба "Билдерберг" са твърде оскъдни. Но се знае, че на тях се работи по спасяването на света - или поне се търсят решения за актуалните глобални проблеми. Според мемоарите на бившия американски посланик в Германия Джордж Макгий, клубът "Билдерберг" имал значителен принос в подготовката на Римските договори, които са предвестник на днешния Европейски съюз. А белгийският предприемач Етиен Давиньон твърди дори, че там е било "родено" еврото. Всичко това дава повод за множество подозрения и въпроси. Като например: кой предизвика нефтената криза от 1973 година? Или пък: как се стигна до обединението на Германия? Когато става дума за клуба "Билдерберг", поддръжниците на конспиративните теории са в стихията си.

Как започва всичко

Първата среща на клуба се провежда през 1954 година - в холандския "Хотел де Билдерберг", който става кръстник на инициативата. През първите 20 години клубът е ръководен от холандския принц Бернхард, който обаче е принуден да се оттегли заради ролята му в голяма корупционна афера.

 

-----------------------------------------------------

 

Теорията на световния заговор

Проф. Михаел Бутер от университета в Тюбинген отговаря на въпроса:

Преживяват ли ренесанс теориите на заговора?

- През последните години те просто станаха по-видими. Допреди няколко десетилетия както в САЩ, така и в Европа те бяха много по-популярни. Всъщност, навремето теориите на заговора бяха абсолютно легитимно, всепризнато знание. После за известен период бяха делегитимирани и изтласкани в периферията на обществото, в резултат от което оцеляваха единствено в рамките на различни субкултури. Чрез интернет обаче станаха видими. Преди 20-30 години теоретиците на заговора трябваше да издават писанията си на собствени разноски, за да достигнат възгледите им до широката публика. Днес мрежата им осигурява много по-лесна, бърза и евтина възможност. А новата им видимост осигурява на теориите на заговора и приток на нови привърженици. Но има и втори фактор. В момента в много общества се наблюдава фрагментиране на публичността, която се разпада на малки, паралелни или враждуващи публичности. В една от тях, която наричаме „мейнстрийм” и в която се подвизават повечето журналисти и учени, теориите на заговора се смятат за нещо срамно и нелегитимно. Междувременно възникна обаче и друга публичност, където теориите на заговора си върнаха статута, който притежаваха преди десетилетия. Вътре в тази публичност може би не всички вярват на всяка една от тях, но всички ги признават за легитимно знание.

----------------------------------------

Бел. ред. Публикацията е по материали на DW

 

 

   Fluida

   Lema BG


 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax