Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Турската покупка на руските ракети С-400 ще има драматични последици за Анкара

ccДжош ФРИЙДМАН

Пробив в тайнствената завеса на обществото на Билдербергите! Западните елити са затруднени в намирането на обща позиция на Съединените щати и Европа по въпросите,

свързани с Китай и търговията, но имат широк консенсус по един спешен въпрос, свързан с отбраната, а именно, че закупуването от Турция на руската ракетна система С-400 е вредно за НАТО и ако се осъществи, санкциите срещу Анкара са неизбежни. Това бе съобщено в изненадващ репортаж на Би Би Си на турски език, в който се описват дискусиите, които са се състояли миналата седмица на тайната конференция на Билдерберг.

Друга ключова новина от конференцията на групата Билдерберг, проведена миналия уикенд в Монтрьо, Швейцария е, че елитите са загрижени за това как би се отразила една нова финансова криза на уязвимия Европейски съюз. Западните елити виждат икономическия растеж като полезен инструмент в битката си срещу популизма и национализма, но в случай, че европейската икономика изпадне в нова тежка криза, те не са уверени, че ще успеят да се измъкнат от нея с непроменен състав на ЕС, се казва в доклада.

Какво представлява групата Билдерберг?

Групата Билдерберг е тайна организация, съставена от елити от Европа и Северна Америка. Годишните срещи на организацията привличат влиятелни хора от индустрията, финансите, политиката, медиите, академичните среди и други сектори. Миналата седмица в Швейцария сред участниците бяха бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, настоящият американски държавен секретар Майк Помпео, шефът на НАТО Йенс Столетенберг, кралят на Холандия и висши ръководители на банки и мултинационални компании.

Участниците в срещата на Билдерберг са длъжни да спазват правилата на Чатъм Хаус, т.е. не може да се разкрие кой какво е казал и обикновено те разкриват твърде малко за обсъжданото по време на конференцията. Журналистите, които присъстват на конференциите на Билдерберг, не отразяват срещите, а репортерите отвън често са обект на тормоз.

Тази година имаше едно неочаквано развитие – един от участниците в срещата, турският професор икономист и бивш член на УС на Федералния резерв, Селва Демиралп, публикува статия с подробности за дискусиите, проведени на срещата през миналата седмица. Докладът е публикуван на турски език, но е преведен на английски език за нуждите на настоящата статия.

В турската статия за Би Би Си, Демиралп отчита, че конфиденциалният характер на срещите на Билдерберг в комбинация с високото положение на участниците, води до теории за конспирация, мистичност и обществено любопитство към това, което адресират елитите по време на срещите. Тези срещи не са „платформа за тайни идеи и планове”, пише Демиралп.

Турският икономист и представител на академичната общност заявява, че основната тема на срещите на Билдерберг е да се намери обща основа между САЩ и Европа и да се намерят решения на нарастващите предизвикателства. Според разказа на Демиралп за срещата през 2019 г., западните елити срещат известни трудности в това.

Страхът, че икономическа криза

ще доведе до края на ЕС

Въпреки секретността си, групата Билдерберг е известна с безкомпромисната си подкрепа за Европейския съюз. Критиците на организацията разпространяват теории, че групата е помогнала за създаването на ЕС и еврото. Тазгодишният неформален дневен ред на срещата на Билдерберг посочва Брекзит и бъдещето на ЕС като ключови теми.

Мигрантската криза, търговските войни, тероризмът и изменението на климата създават проблеми, които ЕС не може да реши. Освен това, последната икономическа криза доведе до загуба на доверие в ЕС и една нова криза може да се окаже още по-опустошителна за съюза, се казва в статията на Демиралп.

„Ами ако европейската икономика забави растежа си и изпадне в нова криза, има ли достатъчно инструменти, за да се излезе от кризата?“, пише Демиралп. – „Картината, която беше описана на тази тема, беше мрачна.”

По-конкретно Италия е била предмет на обсъждане по време на срещата и че представлява икономически риск, на който Европа трябва да намери решение.

Разделение по темата за Китай

САЩ и Европа се различават значително по отношение на подходите си при търговското и технологично сътрудничество с Китай или липсата на такова, според разказа на Демиралп за конференцията в Швейцария.

На срещата е било отбелязано, че трябва да се избягва „технологична студена война с Китай”. Европа не е доволна от това, че САЩ искат подкрепа в борбата с Пекин и е загрижена, че Вашингтон може да постави тарифи за европейските стоки. По време на срещата е заявено, че Европа ще продължи да работи със САЩ, но не и да я следва във всичко.

По време на конференцията също така е отбелязано, че САЩ са отказали да участват в разработването на обща стратегия за Китай и е подчертано, че разделението между САЩ и ЕС ще създаде възможност за Китай, пише Демиралп.

Няма компромис за сделката

на Турция за С-400

Един въпрос, по който американските и европейските елити са в състояние да постигнат съгласие, е закупуването от Турция на руската ракетна система С-400 – споразумение, за което турският президент Реджеп Тайип Ердоган твърди, че е постигнато, но все още е горещо оспорвано.

Подзаглавието на последната част от статията на Демиралп гласи: „Няма да има компромис с Турция по въпроса за С-400.“ Тя е поставила подзаглавието в кавички, макар че не го приписва на никого.

Билдерберг не бяха споменали Турция в списъка с ключови теми за срещата си през 2019 г. Демиралп заявява, че страната наистина не е била сред основните теми на конференцията, но е имало няколко дебати за Турция и консенсус по отношение на споразумението между Анкара и Москва за противоракетната отбрана.

„Беше отбелязано, че ако Турция настоява за системата за противоракетна отбрана С-400, тогава ще има санкции, няма да има компромис с Анкара и Турция ще бъде изхвърлена от консорциума F-35 и нейната роля във веригата по снабдяването в проекта ще приключи ”, пише Демиралп.

Други настроения, които се очертават от дискусията по този въпрос, включват разбирането, че придобиването на С-400 от Анкара ще се отрази отрицателно на НАТО като цяло и че нарастващото влияние на Русия в региона трябва да се разглежда като значителна заплаха за алианса. Демиралп казва, че е с впечатлението, че участниците в Билдерберг обвиняват донякъде американския президент Доналд Тръмп за завоя на Турция към Русия.

„Моята интерпретация (на чутото на срещата – б.пр.) е, че агресивната позиция на Доналд Тръмп към Турция и неговото безразсъдно отношение към НАТО бяха индиректно обвинени за гравитирането на Турция по-близо до Русия“, пише Демиралп.

На конференцията е заявено, че е необходимо да се покаже, че НАТО е организация за сигурност, а не само стратегическа организация и че конкретно в САЩ и демократите, и републиканците трябва да подкрепят тази инициатива.

Предполагаемият зелен консенсус

Дали искрено или не, Билдерберг поставя все по-голям акцент върху екологията и зелената програма. Демиралп отбелязва, че в конференцията са участвали много представители на зелените партии и зелените индустрии. Това е отразено в материалите, публикувани на уебсайта на Билдерберг, както и в ограничените контакти между участниците и репортерите извън конференцията.

Членът на Управителния комитет на Билдерберг и бивш шеф на Google, Ерик Шмит, дори публикува информация за промените в климата по време на конференцията в Туитър.

„Мащабни доказателства, че ние вредим на природата и биологията с изменението на климата; от какви още доказателства имаме нужда? – каза Шмид в туита си.

Въпреки това, предполагаемият зелен консенсус е спорен, като се има предвид, че конференцията привлече петролните босове и членовете на администрацията на Тръмп, която отхвърли климатичното споразумение от Париж.

Анализ

Ако това е точна картина на срещата, статията на Демиралп представлява доста голямо изтичане на информация от Билдерберг, въпреки че на пръв поглед отговаря на правилата на Чатъм Хаус и не описва нищо конфиденциално. Освен това, статията изглежда не дава достатъчно информация за страничните разговори и срещи, които вероятно се случват на конференцията.

Що се отнася до действителните дискусии, които са проведени, не е толкова изненадващо, че има нарастващо разделение между САЩ и Европа, особено в момент, когато Тръмп е на власт във Вашингтон, а европейците все повече гласуват за зелените партии.

Въпреки че Турция не беше основна тема, разкритието, че е имало много дебати по въпроси, свързани със страната, показва, че тя е от геополитическо значение за западните елити.

Очевидното единодушие по отношение на Турция може да е сигнал, че Анкара е стигнала до кръстопът. На срещата присъстваха ръководителят на НАТО, високопоставени американски служители и представители европейските елити. Ако всички са съгласни, че не трябва да има компромис с Анкара, а Турция все още продължава напред със сделката С-400, дните на страната във военния съюз може да са преброени.

Също така, трябва да се отбележи очевидното съгласие на участниците в Билдерберг, че Турция ще бъде отрязана от производствения процес на F-35. На срещата присъстваха куп западни служители от сферата на отбраната и лица, свързани с отбранителната промишленост, включително пенсионираният американски адмирал Джеймс О. Елис, който е член на борда на Lockheed Martin, производител на F-35.

По съвпадение, срещата в Билдерберг през 2019 г. се проведе в двореца, където беше подписана Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. Тази конвенция урежда транзита на кораби между Черно море и Средиземно море и ефективно предоставя на Турция, в качеството и на член на НАТО, контрол над Босфора и Дарданелите, обект на дългогодишен спор между Москва и Анкара.

Както се случи, когато Турция свали руски самолет над сирийско-турската граница през 2015 г., конвенцията от Монтрьо може да послужи като напомняне за потенциала за ескалиране на конфликт между Москва и Анкара. Макар че оттогава имаше сближаване между Русия и Турция, Москва и Анкара наскоро отново се озоваха една срещу друга в Сирия, този път в провинция Идлиб.

Възможно е, въпреки всички признаци за обратното, Ердоган да се откаже от споразумението за С-400 и да потвърди ангажимента на Турция към НАТО. Ако сделката бъде осъществена и санкциите влязат в сила, се очаква вече обезценената валута и икономика на Турция да отслабнат още повече. Всъщност има много риск за Анкара, имайки предвид факта, че Турция съвсем наскоро излезе от рецесията, лирата е близо 6 за щатски долар, а обвиненията в натиск върху избирателите са надвиснали над предстоящите избори за кмет на Истанбул.

Вече се появиха ясни пукнатини в почти двете десетилетия на управление на Ердоган. Едновременно с това, благодарение отчасти на посоката, поета от Ердоган, се появиха пукнатини и в „стабилния стратегически ред“ на западните елити, след като турските своеволия станаха тема номер 1 в списъка на Билдерберг за 2019.

 

-----------------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на този текст е в „Bulgaria Analytica“

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n