Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

България ще следи стриктно изпълнението на договора с Македония при преговорите ѝ с ЕС

ekateriГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

България ще продължи да подкрепя Република Северна Македония да получи дата за начало на преговори за членство в Европейския съюз, но ще съблюдава много стриктно изпълнението на Договора за приятелство,

добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония, особено в частта за историята, във всяка преговорна глава, когато страната започне преговори за членство в ЕС.

„В тяхното споразумение за асоцииране с ЕС има задължение за добросъседски отношения, а нашето условие е за изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, включително в частта за историята“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след края на първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия между Република България и Република Северна Македония, на която тя е съпредседател заедно с колегата си Никола Димитров.

Той пое ангажимент историческите въпроси между двете страни да бъдат решени. „Искам да ви уверя, че Република Северна Македония е цялостно посветена на този процес. Убеден съм, че това не е просто, защото сме подписали договора, а е много важно за нас самите. Окуражихме историческата комисия да продължи да работи. Този процес ще го завършим заедно с мъдрост и приятелство“, заяви Никола Димитров след края на заседанието.

Цел на срещата на комисията бе да се направи оценка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

„Нашата оценка е, че има съществен напредък в политически план за последната година и половина“, посочи Екатерина Захариева. „Повече контакти в образованието, по-добра свързаност, по-бързо решение на историческите въпроси – това ми се иска да видя“, добави външният ни министър. Тя уточни, че от 1 август 2017 г. са проведени четири срещи между президентите на двете страни и осем между премиерите, а външните министри са се срещали шест пъти на четири очи и десетки в рамките на различни формати.

„Мога да кажа, че за това време политиците изпреварихме историците и вече честваме заедно Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание, светите братя Кирил и Методий“, каза министър Захариева. Тя призова за по-интензивна работа и ясен график и конкретни резултати до края на годината от създадената по силата на Договора Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.

„За съжаление комисията не успя да постигне съгласие по личността на Гоце Делчев. Тяхното предложение е категорично неприемливо за нас. Абсурдно е да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито. Имаме общо разбиране, че не е лесно, но от друга страна трябва да сме смели, защото искаме само истината и нищо друго. Въпреки, че понякога, като че ли да кажеш истината изглежда по-трудно, отколкото да повтаряш стотици пъти една лъжа. Аз много се надявам, че така както двамата премиери празнуваха вече Гоце Делчев и не на тази дата, историците в комисията от страна на Република Северна Македония ще проявят същата мъдрост“, заяви Екатерина Захариева. „Ако искаме да изградим приятелство, което никоя криза да не може да разруши, трябва да учим младите хора на истината“, добави българският външен министър. По думите й историческите въпроси между София и Скопие трябва да бъдат решени, защото „не бива да внасяме нерешени двустранни въпроси в Европейския съюз“. „Бих дала шанс на историческата комисия до края на годината, преди да се откажем от нея“, заяви Екатерина Захариева.

Външните министри на двете страни отбелязаха, че Договорът е изиграл катализираща роля за подобряване на отношенията в редица сфери. Като пример посочиха стокообмена, който е нараствал стабилно през 2017 и 2018 г. до 735 млн. евро и 742 млн. евро съответно. „Въпреки това прогнозните резултати за първото тримесечие на 2019 г. сочат спад на годишна база и поръчахме на двете министерства на икономиката да направят анализ на ситуацията“, разкри министър Захариева.

Първите дипломати на двете страни посочиха сътрудничеството в областта на образованието като друг положителен пример. България организира кандидат-студентски борси за бъдещи студенти от Република Северна Македония и през идващата учебна година ще приеме 455 бъдещи бакалаври от западната ни съседка, 205 кандидат-магистри и 40 докторанти, а двете страни ще разширят сътрудничеството си по програмата „Еразъм плюс“.

По отношение на транспорта министър Захариева повтори, че Паневропейският коридор №8, който трябва да свърже Адриатическо с Черно море, е основен приоритет не само за двете държави, но и за региона.

„Похвално е, че двете министерства на транспорта създадоха смесена комисия и вече имат изключително ясен график, а и коридорът получи финансиране, което премиерът Борисов договори на срещата на Берлинския процес в Триест“, подчерта министър Захариева. „Да не забравяме, че допреди две години двете правителства не се виждахме и сега наваксваме изоставане от почти 30 години“, допълни вицепремиерът. „Ако искаме повече туристи, трябва да имаме железопътен транспорт и пътища“, подчерта тя. През 2018 г. 560 000 жители на Република Северна Македония са посетили България.

В заключение министър Захариева благодари лично на Никола Димитров. „Нашите отношения, както и тези на премиерите ни, са винаги отлични, дори и когато обсъждаме деликатни въпроси. България държи на истината, независимо, че понякога е по-трудно да бъде изречена“, каза тя. Министър Димитров благодари на България за подкрепата, включително за това, че българският парламент бе един от първите, ратифицирали протокола за членство на страната му в НАТО.

Съвместната междуправителствена комисия е създадена на основание член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. На заседанието в София, председателствано от двамата министри на външните работи, участваха представители на министерствата на енергетиката, транспорта, отбраната, образованието, науката и културата и други.

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n