Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Москва обяви, че Турция ще получи руските ракети през юли

gazГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Русия планира да достави закупените от Турция зенитно-ракетни комплекси С-400 най-късно до юли, предаде Ройтерс, като цитира изявление на говорителят на Кремъл Юри

Ушаков. Новината идва на фона на месеци дипломатическо напрежение между Вашингтон и Анкара, във връзка с възможните рискове за сигурността на изтребителите от ново поколение Ф-35, в разработването на които турската страна е партньор и очаква да получи. САЩ заплашиха да прекратят всички контакти с турските военни около проекта, и официално обявиха тази седмица прекратяването на обучението на техни пилоти. Американският министър на отбраната Патрик Шанахан е заявил, че турските военни които вече участват в програмите на Пентагона могат да останат в страната до края на юли. Срокът ще позволи на Анкара допълнителни маневри в преговорите с Вашингтон, припомнят наблюдатели. Същевременно Конгресът на САЩ заплаши Турция със санкции, ако завърши сделката с Русия за С-400.

Турция обмисля да разположи руските зенитно-ракетни системи С-400 по южното си крайбрежие, в близост до района, в който нейните военни кораби придружават сондите, проучващи за въглеводороди, съобщава агенция Bloomberg. Далекобойните С-400 ще увеличат драстично военните възможности на Турция в Източното Средиземноморие, където тя е замесена в спор с члена на Европейския съюз Кипър относно контрола над залежите на природен газ в крайбрежните води на острова.

С-400, известна според идентификацията на НАТО като SA-21 Growler, има съвременни радари и е предназначена да защитава въздушното пространство срещу самолети, използвани от страните в западния военен алианс. Най-главното сред опасенията на САЩ е, че руската система може да бъде използвана за събиране на данни за способностите на изтребителите F-35. Турция отказа да анулира сделката с Москва и разполагането на С-400 на средиземноморския бряг може да заплаши другите държави в региона, които разполагат с F-35, включително Великобритания и Израел.

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n