Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

250-те депутати от цял свят ще обсъдят българските проблеми и задачи

grigorГБ

Днес в във Варна започна работа Световният парламент на българите; това е петата поредна сесия на форума, който има за цел да обедини българите от диаспората с тези от Родината. Това съобщи за „Гласът на България” нашият специален кореспондент от Молдова Димитър Боримечков, който е и един от 250-те депутати на СПБ.

Програмата на сесията, която ще продължи два дни, предвижда обсъждане състоянието на българските общности в различните страни и региони по света, техните проблеми и актуални постижения. Ще бъдат дискутирани отношенията между България и Македония, условията за влизане на Р Македония в ЕС, както и статута на Западните покрайнини. Днешното заседание ще бъде посветено на 1000 години от епохата на цар Самуил.

Първият Велик събор на българите по света е проведен във Варна през ноември 2008 година. Тогава форумът събра над 1000 наши сънародници от около 30 държави. Учредена бе Асоциация на българите по света с председател акад. Александър Чирков. Почетни председатели са акад. Григор Велев и бившият варненски кмет Кирил Йорданов. Сред основните цели на Асоциацията е сплотяването на българите по света, постигане на по-нататъшното духовно и всестранно развитие на българската нация и на нейния международен авторитет. Очаквайте подробности от работата на Петата сесия на Световния парламент на българите.

---

на снимката - акад. Григор Велев

   

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n