Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Според автора, той бил написал „Време разделно” за 41 дни. Звучи ли ви сериозно?

antonПетър МАРЧЕВ

Писателят Антон Дончев е носителят на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2014 година. Отличието ще му бъде връчено утре, 3 ноември. Кандидатурата му е одобрена от жури с председател акад. Стефан Воденичаров – председател на БАН. Според журито, „наградата се връчва за изключителния принос на акад. Антон Дончев за развитието на националната културна идентичност и духовните ценности, както и за ярката му гражданска доблест”. Най-силната книга на Дончев, безспорно, е романът „Време разделно”. Останалите му творби бледнеят в сравнение с този величествен епос. В писателските среди, обаче, се носи мълва, че в основата на „Време разделно” стои ръкопис на известната ни писателка Фани Попова-Мутафова, съдена и лежала в комунистическите затвори заради „великобългарския и шовинизъм”. Изпаднала в немилост след това, издателствата отказвали да публикуват книгите и. Поради тази причина Мутафова се принудила да даде ръкописа на „Време разделно” на младия писател Дончев, който имал зад гърба си само една издадена книга. Дали е така – аз нямам доказателства, но съм чувал тази версия лично от устата на унгарския българист проф. Петер Юхас.

А в своя публикуван Дневник писателят-дисидент Йордан Вълчев /с когото имах честта да се запозная на площад „Славейков”/ пише следното: „Фани Попова–Мутафова била направила завещателен плик, отваряем три месеца след смъртта й. В плика имало друг плик, адресиран до Пантелей Зарев. В него известявала, че понеже след 9 септември 1944 г. била преследвана и не могла да издава книги, а написала два романа, дала ги на млади хора, за да излязат под тяхно име – само и само да излязат. Тези млади хора били Стефан Дичев /”За свободата”/ и Антон Дончев /”Време разделно”/. Повече нищо – нито претендира за пари, нито пише каквото и да било. Това е слухът, който се понесе снощи в Клуба на писателите и обходи на бърза ръка масите.”Литературната критичка Благовеста Касабова в свое интервю също намеква, че Мутафова е била принудена да подари ръкописите си на други автори...

Самият Антон Дончев не прави нищо съществено, за да потвърди авторството си над въпросния роман. Дори напротив – в едно интервю споделя, че бил написал „Време разделно” за... 41 дни! Като при това до обед се разхождал из Родопите, а следобед пишел на ръка, с молив ръкописа на книгата. Извинете ме, г-н Дончев, но това не звучи сериозно. За разлика от романа „Време разделно”.   

   

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n