Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Държавата е приготвила близо 1 млрд лева за два нови патрулни кораба

korГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Законът за доброволната военна служба е готов и предстои да бъде внесен в Народното събрание, съобщи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пред журналисти във Варна. Той бе в морската ни

столица за честванията на 140 години от създаването на Военноморски ни сили. Тържествата започнаха с военен ритуал и вдигане на флаговете на корабите от флота на Морска гара - Варна. По-късно в акваторията на Черно море беше проведено и учението „Парад 2019".

Предвижда се за хората, които имат желание да получат военна подготовка, да има три етапа – 3, 6 и 9 месеца, след което ще бъдат зачислени в резерва. Във времето, в което се обучават ще имат защитата от закона, че работодателите няма да нарушат кариерното им развитие, каза Каракачанов. Министърът на отбраната допълни, че завършването на доброволна военна служба ще дава предимство за постъпване на работа в структурите за сигурност. Работи се и върху подобряване на социалния статус на военнослужещите, прави се всичко възможно възнагражденията да бъдат увеличени и през 2020 година, заяви още той.

Каракачанов съобщи още, че държавата ще даде 820 милиона лева без ДДС за купуване на два многофункционални патрулни кораба за нуждите на Военноморските ни сили. Парите са предвидени в бюджета и са гласувани от парламента. Българска, германска и италианска фирма участват с оферти в конкурса за придобиване на корабите.

„Надявам се, ако всичко върви нормално, до края на годината трябва да имаме сключен договор с една от трите фирми, които са участвали в конкурса“, обяви министърът.

 

  

 

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax