Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Това са анимационният „Физика на тъгата“ на Тео Ушев и „Бащата“ на Грозева и Вълчанов

baГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Добри новини за българското кино, което определено е в невероятен подем. Организаторите на представителния Международен филмов фестивал в Торонто

са селектирали за участие в програмата два нови български филма. Първата лента е анимационният пълнометражен филм „Физика на тъгата“ на живеещия в Канада български аниматор Теодор Ушев, реализиран чрез техниката енкаустика /восъчна живопис/. Сюжетната канава е стъпила върху нашумелия едноименен роман на Георги Господинов, а филмът ще направи своята световна премиера именно на TIFF през септември. Да припомним, че два от основните герои в анимацията се озвучават от големия актьор Доналд Съдърленд и неговия син.

Не е изненада селекцията за този престижен кинофорум на най-новия филм „Бащата“ на филмовото семейство Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който ще бъде показан в програмата „Съвременно световно кино“. Тяхната трагикомедия вече даде заявка за световен успех, спечелвайки преди месец голямата награда на фестивала в Карлови вари. Да пожелаем пълен успех на българските кинотворци!

 

   

   

 

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n