Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Македония иска да си купи миноритарен дял от централата

belГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

13 компании искат да се включат в проекта АЕЦ „Белене”. Седем от тях желаят да участват като стратегически инвеститор. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка

Петкова, ден след като изтече 90-дневният срок за подаване на офертите. Две фирми са подали заявления за доставка на оборудването, а други четири искат миноритарни дялове. Компании от Русия, Китай, Южна Корея и Германия и трима български инвеститори са заявили пред държавата, че искат да участват в строежа на втората ни ядрена централа. Американската компания „Дженеръл електрик” и френската „Фраматом” са поискали да се включат в доставка на оборудването и с разговори как да се финансира проекта.

Заявен е интерес от страна на Република Северна Македония за придобиването на миноритарен дял в проектната компания, както и заявление за изкупуване на електрическа енергия от АЕЦ „Белене“. В момента е в ход съгласувателна процедура във връзка със заявлението. Интерес за миноритарно участие в ядрената централа постъпиха и от български компании – „Атоменергоремонт“ АД и „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД. Заявления за изкупуване на енергия са подадени от „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД и от „Юропиан тред оф енерджи“ АД. Според предварителните оценки АЕЦ „Белене” ще струва 10 млрд. евро.

„Имаше много скептицизъм, който вече се разсейва. Към този етап параметрите на процедурата и желанието ни за реализация на проекта са такива, каквито българският парламент е определил, а именно проектът да се реализира на пазарен принцип, без предоставяне на държавна и корпоративна гаранция и без сключване на договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Квотата, която ще притежаваме ще бъде блокираща, т.е. ще имаме възможност да влияем върху важните решения, свързани с живота на проекта", каза министър Петкова.

Комисия от български експерти ще оцени предложенията и до 90 дни ще изготви кратка листа с имената на компаниите, които ще бъдат поканени за подаване на обвързващи оферти. Не се предвижда обжалване на взетите от комисията решения. Определеният индикативен срок за избор на стратегически инвеститори за реализация на проекта „Белене“ е една година.

 

  

 

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax