Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Премиерът Борисов участва в церемонията по откриването на рудник "Ада тепе"

adaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Благоустрояването на градовете и привличането на повече инвеститори у нас - върху тези два приоритета на правителството акцентира министър-председателят Бойко

Борисов при откриването на рудник „Ада Тепе“ на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД. Пред служителите на компанията премиерът Борисов отбеляза доброто изпълнение на редица програми на правителството, които допринасят за по-добрия облик на населените места. „Може би като сте идвали – сте видели пътя от Кърджали до Момчилград и Крумовград. Някои от вас може да си спомнят свлачищата, просто нямаше път, беше отнесен на няколко места“, отбеляза премиерът Борисов. Той добави, че в инфраструктурата в региона са вложени десетки милиони, за да дойдат милиарди инвестиции.

Премиерът Борисов изтъкна значението на разкриването на повече работни места и осигуряването на добри възнаграждения. „Стотици български граждани – мюсюлмани и християни, работят тук. Догодина март месец 2700 лева ще е средната заплата, сега е 2100. Ще продължим в тази посока“, заяви още при откриването министър-председателят Бойко Борисов.

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс“ ЕАД в България. Компанията стартира дейността си преди 15 години в Челопеч, като над 860 млн. лв. са средствата, вложени в модернизация, подобряване на условията на работа, опазване на околната среда в града и района. В Крумовград инвестициите са 280 млн. лв. досега. Около 300 души работят в компанията в града.

Капацитетът на обогатителната фабрика е 105 тона руда на час. Планираното златно съдържание в концентрата от Крумовград е между 55 000 и 75 000 унции през 2019 г. Находището се оценява на около 27 тона злато, което ще бъде изчерпано за 8 години. За този период от такси в бюджета ще влязат около 28 млн. долара.

Остава въпросът - какво пречи тези тонове злато да бъдат добити от българската държава и да останат в България?!

 

  

 

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax