Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Защо България мълчи за шпионските обвинения на сръбския депутат Дрецун

milovПетър МАРЧЕВ

„Екип от разузнавачи, сред които и българи, се опитва да блокира постигането на споразумение между Косово и Сърбия и работи срещу интересите на Белград. Това твърди в

интервю за сръбския вестник „Курир“ председателят на сръбската парламентарна комисия за Косово Милован Дрецун. Според него, екипът е базиран в Скопие.“ Тази новина бе огласена на 13 юли т.г. от информационната агенция БГНЕС.

И още подробности - екипът от разузнавачи от България, Северна Македония, Германия и Албания бил създаден преди два месеца и работел под прикритие в западноевропейски автомобилен завод, твърди Милован Дрецун. Дрецун е член на Сръбската прогресивна партия, един от най-приближените на президента Александър Вучич и на външния министър Ивица Дачич. В интервюто си за вестник „Курир“ Дрецун твърди, че в съседни на Сърбия държави се води силна кампания срещу постигане на компромис между Прищина и Белград, а Македония се е превърнала в център за мощна разузнавателна дейност срещу интересите на Сърбия.

Според дипломатическата практика, българското Министерство на външните работи винаги досега е реагирало своевременно на всевъзможни провокации от страна на съседни и несъседни нам страни. Този път, въпреки шокиращото обвинение в международен шпионаж, МВнР продължава да мълчи. Мълчанието обикновено се приема като знак на съгласие. Така ли е наистина? За да пия вода от извора, набирам номера на МВнР. Ето и официалния отговор от министерството.

„Във връзка с Вашето запитване можем да Ви информираме за следното: Българската държава чрез своите дипломатически представителства внимателно следи за изказвания и внушения от страна на политически функционери на чужди държави, които биха могли да навредят както на имиджа на страната ни, така и на интересите ѝ. За изказването на Милован Дрецун получихме навременна информация от Посолството на Р България в Белград. Същото е направено в период, в който от наша страна бе показано много категорично и ясно пред Сърбия и международната общност, че няма да толерираме оскърбителни изявления по адрес на България. В резултат сръбската страна положи усилия на най-високо политическо ниво за намаляване на напрежението и възстановяване на добрия политически тон. В този контекст изказването на Милован Дрецун се оценява по-скоро като проява на лош вкус, отколкото на позиция, зад която застава сръбската държава. Бе преценено, че в конкретната ситуация изказването, направено по телевизия с национален обхват, известна предимно със своите забавни емисии, не представлява тема, която трябва да бъде допуснато да вреди на добрите отношения и политически тон между България и Сърбия. При използване на отговора, моля да се позовавате на Пресцентъра на МВнР.“ Писмото-отговор от МВнР е подписано от Стефан Дончев, Дирекция „Пресцентър“ на МВнР.

Да, мълчанието е злато, но не и в този конкретен случай. „Няма да толерираме оскърбителни изявления по адрес на България“ – казват нашите дипломати, но, мълчейки, ги толерират. Ако няма истина в твърденията на Дрецун, какво пречи те да се опровергаят публично?! Ако пък има истина в тях, нека се отговори така: Да, България има свои национални интереси и ги защитава. Но сред тях не влиза блокирането на споразумение между Косово и Сърбия. Дори напротив – едно такова споразумение ще допринесе за връщането на Сърбия в нейните етнически граници. Нещо, което е част от българските национални интереси. Именно защото агресивната шовинистическа външна политика на Сърбия пред последните два века доведе до заграбване и сърбизиране на изконни територии от Българското землище като Поморавието, Западните покрайнини и Вардарска Македония. Нещо повече – актуални са сръбските опити за конструиране и на „шопска нация“, като част от сръбския етнос…

Така мисля аз. А вие, уважаеми читатели?

 bal

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n