Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

За да докажа това, отказах среща с руския митрополит Иларион, пояснява дядо Николай Пловдивски

mitГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Отказах участие в среща с делегация на Руската православна църква – Московска патриаршия, възглавявана от Негово Високопреосвещенство Волоколамския митрополит Иларион, която пристигна в

България, за да участва в конференция във Велико Търново. Направих това, защото не е типично гости от братски поместни православни църкви, каквито често идват и посещават нашите епархии, да бъдат посрещани от Светия Синод в пълен състав, освен ако извънредно важни обстоятелства не налагат това.“ Това се казва в официално писмо на митрополит Николай, изпратено до Агенция БГНЕС. В него се уточнява, че “на 2. октомври т.г. е получено известие, че по благословението на Негово Светейшество Патриарх Неофит, се приканват в Синодалната палата в София на 9. октомври, за да посрещнат делегация на Руската православна църква”.

“Още тогава изпитах известно смущение, защото ако такова нещо се случи, то това би било не просто проява на уважение към гостите, а специален знак, който приемащата църква отправя към изпратилата ги църква, но и към целия останал православен свят. Разбирам, че междувременно срещата в Светия Синод е била отменена и делегацията е била приета в друг формат. Ще кажа – слава Богу! – защото иначе нямаше да сме в състояние да убедим никого, че БПЦ не е изпаднала в зависимост и не се поддава на натиск”, пише митрополит Николай.

“Моля да бъда разбран правилно, в случая изобщо не става дума за неуважение... В случая става дума за друго. Става дума за това, че междувременно, заради казуса с православната църква в Украйна, ситуацията в православния свят се промени по такъв начин, че опасенията за разкол никак не са неоснователни. Най-страшното би било ако напреженията между Московския и Вселенския патриаршески престоли се трансформират в напрежения вътре в отделните поместни православни църкви. Факт е, че въпросът за статута на Православната църква в Украйна се поставя пред Светия Синод нееднократно, като за произнасянето ни по тази тема се настоява от различни страни с внушението, че нашето произнасяне е особено важно, а поради това то трябва да стане спешно. Тази трескавост в настояванията и напрегнатост в очакванията създават сред нашите миряни усещане, че Българската Православна Църква би могла да вземе решение в полза на едната или на другата от две „спорещи страни”, решение не продиктувано от Светия Дух и съгласно с буквата и духа на Свещените канони, а под външен натиск, в резултат на лобирания и чрез създаване на динамични мнозинства в съборния ръководен орган на Църквата – Светия Синод“, пише още той.

„В заключение: нека дадем време на Светия Дух да нареди по „украинския въпрос” това, което е най-добро за Едната, Света, Вселенска и Апостолска Църква и душеспасително за православните народи. А ние да използваме същото това време, за да работим за укрепване на авторитета и достойнството на Българската православна църква – Българска Патриаршия”, се казва в края на писмото на митрополит Николай, което е изпратено до патриарх Неофит и до членовете на Светия синод.

 

 

   Fluida

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n