Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Участниците в софийския протест скандираха “България и Македония под едно небе!“

bdenГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Десетки интелектуалци, общественици и граждани се събраха снощи пред посолството на Френската република в София за да изразят своето несъгласие с решението на президента

Еманюел Макрон да блокира започването на преговори за присъединяване на Скопие и Тирана към ЕС. Участниците скандираха: “България и Македония под едно небе!“, “Не на лицемерието, Да на Македония”.

“Ние сме свидетели на възраждането на френско-сръбския съюз, който през последните години беше занемарен и който цели да блокира европейското бъдеще на Македония”. Това заяви известният балкански специалист и публицист Иван Николов. Друг участник в бдението призова “за безкомпромисна и последователна подкрепа за европейското челнство на РС Македония, защото в противен случай подкрепяните от вън националисти ще дестабилизират целият регион”.

Участниците в бдението призоваха Макрон да преразгледа решението си и да бъде на висотата на големите френски държавници като Дьо Гол и Жак Ширак и да не поставят под риск стабилността и сигурността на Балканите в един толкова сложен исторически момент. Те подчертаха, че “това е първият протест в Европа за членство на една държава в ЕС”.

В писмо до Макрон организаторите на бдението призовават френският президент да не позволява “Република Северна Македония да бъде тласкана към политически хаос”.

Представител на френското посолство прие писмото на протестиращите, с което те призовават Макрон да промени решението си и да не поставя под риск бъдещето на Балканите и ЕС.

---------------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

 

   Fluida

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n