Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Анализ на Карл Билд за вестник „Вашингтон поуст“

balkГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Няма съмнение, че Брекзит е стратегическа катастрофа за Европейския съюз. Но малцина изглежда разбират, че ЕС се насочва към друга стратегическа катастрофа

– този път на Балканите, твърди бившият премиер на Швеция и бивш специален представител на ЕС за бивша Югославия Карл Билд в статия за вестник „Washington Post“. „Франция наложи вето на започването на преговорите за присъединяване към ЕС на Северна Македония миналата седмица, въпреки многократната положителна препоръка на Европейската комисия и волята на други държави-членки. Това може да подкопае дългогодишния стратегически подход на ЕС към Балканите, предупреждава Билд. От края на балканските конфликти през 90-те години, приоритет на ЕС е установяването на дългосрочна стабилност в тази проблемна част на континента “, пише още той.

Бившият специален представител на ЕС за бивша Югославия обаче подчертава, че прекратяването на войните е едно, но за изграждането на истински мир са необходими дългосрочни усилия, особено около мирната интеграция.

„През 2003 г. на срещата на върха в Солун европейските лидери официално обещаха да отворят ЕС за членство на всички държави от Западните Балкани. Оттогава това е пътеводната светлина, която вдъхновява и ръководи политиките на страните в региона с цел реформиране на икономиките им и обществата им, преодоляване на разделенията от миналото и подготовка за европейското им бъдеще. Това със сигурност не беше лесно и напредъкът беше бавен в много области. Но в регион, в който се пресичат силите на разпада и интеграцията, балансът очевидно се е изместил от първите към вторите, до голяма степен благодарение на европейската перспектива. Но този проект е застрашен от решението на Франция за Северна Македония. Никой не мислеше, че членството на Северна Македония в ЕС ще се случи бързо. Въпросът беше да започне десетгодишен процес на преговори и реформи, вдъхновен от тази перспектива. В края на краищата Договорът от Преспа между Северна Македония и Гърция, който уреди дългогодишния спор за името на страната, трябваше да бъде фактическата предпоставка за поемане по европейския път. Сега Париж казва, че това ще трябва да изчака, докато не бъдат извършени някои реформи в ЕС през следващите години, а може би и десетилетия “, казва Карл Билд.

Подобна френска позиция според него е лоша сама по себе си, но последиците от решението отиват много по-далеч. Карл Билд изтъква, че френското вето е не само вето срещу Северна Македония и Албания, но и срещу целия процес на разширяване към Западните Балкани, който спъва цялата политика на разширяване. Възможно е да не е написано изрично, но неявно, това означава и вето за Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина. Това, според Билд, неизбежно ще има последици върху други нерешени проблеми в региона.

Междувременно, премиерът на република Северна Македония Зоран Заев написа в профила си във Фейсбук, че има достатъчно аргументи, за да убеди френския президент Еманюел Макрон, че разширяването на ЕС може да върви ръка за ръка с промяната на процеса на преговори за новите държави-членки.

--------------------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

  

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n