Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Държавата ще плаща таксите за детска градина на бедните ромски деца

staГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Минималната пенсия ще се повиши на 250 лв. Държавата поема разходите за такси в детската градина на децата от 4-годишна възраст от слаби социални семейства. 70 млн.

лв. ще бъдат отделени във фонд за изграждане на нови детски градини и училища, като ангажиментът на правителството е такъв фонд да бъде определян и за следващи години. Тези решения бяха взети днес на политически съвет на управляващата коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти и бяха оповестени пред медии в парламента.

Увеличаването на пенсиите е част от програмата за управление на държавата, залегнало по настояване на Патриотите с оглед повишаването на доходите на българите. Пред журналисти вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира, че увеличението на минималната пенсия на 250 лв. засяга около 800 хиляди български пенсионери и ще влезе в сила от 1 юли 2020 г.

Второто решение, което е взел политическият съвет на управляващите, цели приобщаването на децата от ниски социални слоеве към образователната система. Бе пояснено, че идеята е четири, пет и шестгодишните деца да задължително да посещават детска градина, като държавата поема разходите за такси на тази група деца.

Също така е решено първият ден от болничните да не се заплаща – както е във всички държави на ЕС.

Предложенията ще бъдат внесени между първо и второ гласуване на Законопроекта за държавния бюджет за 2020 година в Народното събрание от депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ и Обединени патриоти.

 

  

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n